Hevige buien: Zuid-Limburg getroffen door wateroverlast

Bij dit tankstation aan de Via Regia in Maastricht is er sprake van grote wateroverlast. © Track'88
Flinke regen- en onweersbuien trokken dinsdagavond over Limburg, wat op verschillende plekken tot wateroverlast heeft geleid.
Vooral in het zuiden van de provincie is veel regen gevallen. In onder andere Maastricht, Sittard-Geleen en Valkenburg zijn daardoor straten en kelders blank komen te staan. Auto's hebben zich in het water vastgereden en toiletten zijn door de druk op de riolen overgelopen.

Wateroverlast

Meerdere gebouwen in verschillende plaatsen hebben hevige wateroverlast ondervonden. Een tankstation aan de Via Regia in Maastricht is blank komen te staan. Hoe groot de schade is, is nog niet bekend. De hele zaak zou onder water zijn komen te staan, waarschijnlijk gaan veel spullen verloren.
Op beelden die via sociale media worden gedeeld, is verder te zien dat in een supermarkt in de Brusselsepoort in Maastricht water via de muren naar binnen komt. Op het VISTA College, ook in Maastricht, is de situatie vergelijkbaar. Het water kwam er door het dak. Het Sint-Maartenscollege, een middelbare school, is volgens meldingen ook getroffen. Daarnaast komen er verschillende berichten van overstroomde kelders binnen.

Meldkamer overspoeld

De meldkamer van de brandweer in Maastricht is dinsdagavond overspoeld door meldingen van wateroverlast. In nog geen uur tijd kwamen daar 85 meldingen binnen. Om die reden is in de brandweerkazerne een actiecentrum ingericht, van waaruit de hulpdiensten naar meldingen kunnen gaan, aldus een woordvoerster van de brandweer.

Ziekenhuis ook getroffen

De kelders van het Maastricht UMC+ zijn ook ondergestroomd, bevestigt een woordvoerder aan L1. De brandweer werd daarom opgeroepen. Het probleem viel mee en leverde dan ook geen problemen op voor de zorg, zo laat de woordvoerder weten. Het ziekenhuis wist het water weg te pompen. Rond 20.30 uur werd het in en rond Maastricht droog, en verdween het water geleidelijk. In een bijgebouw, waar een kantoor zit, is wel meer schade.
De stationshal in Maastricht werd daarnaast richting de perrons afgezet met linten, omdat daar de hal blank stond.
Valkenburg is ook getroffen door de buien. "Het begon redelijk licht, maar werd steeds zwaarder", vertelt inwoner Jordy Smeets over de situatie in zijn buurt. "Op een gegeven moment zie je dat die putten hier op de straat het niet geslikt krijgen en dat alles helemaal verstopt zit. Wij krijgen dan al het water hier in de straat." Volgens Smeets is het de vierde keer in een paar maanden tijd dat dit gebeurt. "Het wordt schijnbaar niet opgelost."

Sinkhole

Door de hevige regenval is in de nacht van dinsdag op woensdag de straat gaan verzakken op de Hertogsingel in Maastricht. Daardoor is er een zogenaamd sinkhole ontstaan. De omgeving is afgezet door de hulpdiensten. Er wordt onderzoek gedaan naar hoe groot het gebied is onder het straatwerk waar de ondergrond is weggespoeld door het regenwater. Een lantaarnpaal die dreigde om te vallen, is weggehaald.

Wegen afgezet

Rijkswaterstaat sloot de A2 bij Maastricht dinsdagavond in noordelijke richting en de A76 bij Geleen richting Aken af wegens de hevige buien. De A2 ging dicht richting Eindhoven tussen knooppunt Kruisdonk en Meerssen. De A76 werd afgesloten ter hoogte van Geleen, waar de weg verdiept onder een groot viaduct ligt en vol water liep. Ook lokaal werden wegen gesloten. Zo meldde gemeente Meerssen dat onder andere de Prins Bernhardlaan in Bunde en de Angelafietstunnel in Meerssen dicht waren.
Het KNMI waarschuwde dinsdagmiddag al voor de onweersbuien met regen en gaf daarom code geel af. Maandag was er ook al een waarschuwing voor het weer. Toen viel de meeste regen in Noord-Limburg.