Voorwaardelijke celstraf voor dierenbeulen Maria Hoop

Een van de in 2021 in beslag genomen honden © LID
Een moeder en zoon uit Maria Hoop zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een werkstraf van 120 uur omdat zij dieren hebben verwaarloosd. Ook mogen ze de komende tien jaar nog maar maximaal vijf honden houden.
Dat heeft de rechtbank Limburg dinsdag besloten. In 2021 haalde de Landelijke Inspectie Dierenbescherming al 131 honden weg omdat zij verwaarloosd bleken te zijn.

Verwaarlozing

Tot die ontdekking kwam de dierenbescherming bij drie verschillende inspecties. De dieren hadden geen droge en schone schuilplaats en stonden in hun eigen urine en ontlasting. Ook hadden de dieren geen toegang tot drinkwater. "Veel honden hadden een slecht gebit, een vervilte vacht, vieze oren, lange nagels en vervuilde ogen. Ook veel andere dieren waren in een slechte toestand", aldus de rechtbank.

Ongeschikt

Beide verdachten bleven tijdens de zitting dinsdag volhouden dat zij onschuldig waren en dat de dieren gezond waren. De rechtbank vermoedt dat het tweetal ongeschikt is zich aan de regels te houden die gelden voor het houden en fokken van dieren. Mede daarom is de rechtbank tot onder meer een voorwaardelijke celstraf van een half jaar gekomen.