Roze in Blauw helpt LHBTI+-gemeenschap bij incidenten

Elke eenheid in Nederland heeft zijn eigen Roze in Blauw-afdeling. © ANP
Mitchell (30) werkt bij de politie in Limburg en is ook lid van 'Roze in Blauw': een speciaal opgericht politienetwerk voor de LHBTI-gemeenschap.
Sommige homoseksuelen, lesbiennes en bijvoorbeeld transgenders krijgen namelijk te maken met discriminatie en kunnen bij Roze in Blauw terecht voor bijvoorbeeld aangifte, een luisterend oor of advies hoe ze zichzelf weerbaarder kunnen maken.
"De burger kan een vraag aan ons stellen, en wij kunnen helpen omdat we met onze eigen, persoonlijke ervaring de drempel kunnen verlagen. We zijn er ook voor de collega's die tot de doelgroep behoren", vertelt Mitchell.
Hoe kunnen jullie precies helpen?
"Dat kan op verschillende manieren. Van eenvoudige vragen over wat ze is overkomen of misschien kijken of er iets strafbaars is gebeurd. Wij kunnen daarbij helpen: dan is het aan ons om te kijken of het daadwerkelijk strafbaar is, ja of nee. Maar we vragen ook wat we voor iemand kunnen betekenen en of we iemand weerbaarder kunnen maken."

Hoe doe je dat precies?

"Ik vind het fijn om met de melder even kort te bellen. Even polsen hoe iemand zich voelt. Wat voor een impact heeft iets gemaakt op iemand? Dan krijg ik er meer feeling bij dan wanneer iemand een mail stuurt en op deze manier kan ik betere vragen stellen. Maar het kan ook alleen adviseren zijn: bijvoorbeeld het wel of niet doen van aangifte en wat daar bij komt kijken."

Roze in Blauw werd in 1989 opgericht en is sindsdien uitgegroeid tot een landelijk netwerk. Agenten kunnen zich aanmelden en behandelen dan, omdat ze zich wellicht zelf identificeren in de LHBT-gemeenschap, vragen en incidenten die hiermee te maken hebben.

Ook is het netwerk aanwezig op grote evenementen zoals Pride Amsterdam en Roze Woensdag in Nijmegen. Alle eenheden in Nederland hebben een eigen afdeling, ook Limburg.

Roze in Blauw hoopt onder andere de aangiftebereidheid te verhogen en werkt veel samen met landelijke, regionale en zelfs lokale organisaties. Denk hierbij aan COC Nederland, COC-Limburg en bijvoorbeeld Queer Parkstad.

Krijgen jullie veel meldingen?

"Ik vind van niet, er zijn niet veel verzoeken. Uiteraard is elke melding één te veel. Het zou niet nodig moeten zijn dat mensen gediscrimineerd worden om ras, geloof of iemands gender en geaardheid. Ik heb ook ergens het vermoeden dat mensen niet altijd durven te komen."
Uit ervaring weet Mitchell dat niet iedereen een melding durft te maken en gaat er daarom vanuit dat er veel vaker discriminatie in de LHBTQIA-gemeenschap voorkomt dan bekend is. "Uit angst of schaamte voor eventuele vergeldingsacties. Stel dat een verdachte zich gekrenkt voelt door een aangifte van het slachtoffer, dan kan hij teruggaan om verhaal te halen."

Wat zou je tegen die mensen willen zeggen?

"Meld je wel. Zeker weten, we kunnen altijd met elkaar in gesprek gaan en we kunnen de situatie goed beoordelen. Als het niet gemeld wordt, weet ik niet wat er speelt en dat geldt overigens voor alle zaken zo."
Heb jij zelf behoefte om in gesprek te komen met een agent van Roze in Blauw? Dat kan via 088 169 1234 of door een mail te sturen naar rozeinblauw.limburg@politie.nl.

De afgelopen maanden hebben er meerdere incidenten plaatsgevonden tegen de LHBTQIA+-gemeenschap in Limburg. Zo is er twee keer een regenboogbankje in Schinnen besmeurd met zwarte verf en teksten als: 'Niet onze kinderen verzouwen! Zieke Satans ziekte'.

In Sittard werd begin augustus een regenboogzebrapad beklad met witte verf, en ruim twee weken later weer opnieuw. Toen stond de tekst: 'woke = broke' erbij.

Zowel COC-Limburg en de gemeenten Beekdaelen en Sittard-Geleen veroordeelden de acties.

Het is de hele week Pride Week bij L1. Op radio, televisie en online zijn verschillende verhalen en openhartige interviews te zien van mensen uit Limburg en de LHBTQIA-gemeenschap. Hier lees je daar meer over.