Roze in Blauw helpt LHBTI+-gemeenschap bij incidenten

"Dat kan op verschillende manieren. Van eenvoudige vragen over wat ze is overkomen of misschien kijken of er iets strafbaars is gebeurd. Wij kunnen daarbij helpen: dan is het aan ons om te kijken of het daadwerkelijk strafbaar is, ja of nee. Maar we vragen ook wat we voor iemand kunnen betekenen en of we iemand weerbaarder kunnen maken."
Hoe doe je dat precies?
Roze in Blauw werd in 1989 opgericht en is sindsdien uitgegroeid tot een landelijk netwerk. Agenten kunnen zich aanmelden en behandelen dan, omdat ze zich wellicht zelf identificeren in de LHBT-gemeenschap, vragen en incidenten die hiermee te maken hebben.
Ook is het netwerk aanwezig op grote evenementen zoals Pride Amsterdam en Roze Woensdag in Nijmegen. Alle eenheden in Nederland hebben een eigen afdeling, ook Limburg.
Roze in Blauw hoopt onder andere de aangiftebereidheid te verhogen en werkt veel samen met landelijke, regionale en zelfs lokale organisaties. Denk hierbij aan COC Nederland, COC-Limburg en bijvoorbeeld Queer Parkstad.
Krijgen jullie veel meldingen?
Wat zou je tegen die mensen willen zeggen?
De afgelopen maanden hebben er meerdere incidenten plaatsgevonden tegen de LHBTQIA+-gemeenschap in Limburg. Zo is er twee keer een regenboogbankje in Schinnen besmeurd met zwarte verf en teksten als: 'Niet onze kinderen verzouwen! Zieke Satans ziekte'.
In Sittard werd begin augustus een regenboogzebrapad beklad met witte verf, en ruim twee weken later weer opnieuw. Toen stond de tekst: 'woke = broke' erbij.
Zowel COC-Limburg en de gemeenten Beekdaelen en Sittard-Geleen veroordeelden de acties.