'Vakantieparken niet voor toerisme, maar voor vastgoedmarkt'

Camping Cottesserhoeve. © L1
De aanleg van nieuwe vakantieparken in Limburg wordt grotendeels gestuurd door vastgoedinvesteerders in plaats van het toerisme. Daardoor worden de parken niet altijd aangelegd op een locatie die qua toerisme het best zou passen. Dat zegt vrijetijdswetenschapper Frank Verkoijen.
"Het leidt tot een doorontwikkeling die niet per se in evenwicht is met de toeristische vraag", stelt Verkoijen. Vanuit zijn bedrijf LeisureBrains adviseert hij onder meer de provincie Limburg over de vitaliteit van vakantieparken. "Het gaat vaak om forse bedragen. Wie kan zo'n bedrijf kopen? Dus grotere partijen kopen de camping op en kijken welke ruimte het bestemmingsplan biedt."

Vaals

De discussie of het aantal vakantieparken correspondeert met de toeristische vraag, speelt volop in Vaals, het hart van het Heuvelland. Vaals heeft al Landal Hoog Vaals en het vakantiepark Reevallis bij het Drielandenpunt. Camping Cottesserhoeve is gekocht door investeerder InLeisure, die de camping wil veranderen in een Roompot vakantiepark.
"Daarnaast staat ook camping Rozenhof te koop", weet Peter Visser van stichting Natuurbehoud Geuldal. Het terrein van bijna twee hectare staat inderdaad voor 1,75 miljoen in de etalage, zo leert navraag. "Dan weet je wat ze daar gaan doen, daar komt weer een soort InLeisure. Daarom roep ik de provincie Limburg op, stop dit!"

Meer luxe

De discussie in Vaals is exemplarisch voor de dilemma's op provinciale schaal. Hoewel statenleden in een commissievergadering vrijdag opriepen tot onderzoek, werd de sector recentelijk al in verschillende rapporten door de provincie geanalyseerd. Uit dat onderzoek bleek dat 'een kwart van de vakantieparken niet meer voldoet aan de wensen van de moderne toerist'. Dat haalde gedeputeerde Demollin ook aan toen ze in de commissievergadering constateerde dat de huidige toerist meer luxe wil.
Moderne vakantieparken kunnen dat toeristische aanbod verbeteren als ze in balans zijn met hun omgeving, met het wegennet, de natuur en de voorzieningen. Maar doordat de aanleg van de parken mede wordt gestuurd door rendement op investeringen, is de balans in gevaar. "Het gebeurt te massaal", constateert Frank Verkoijen.

Bestemmingsplan

De aanleg van vakantieparken verloopt vooral via de aankoop van campings. Het gebied voor stacaravans en tenten wordt vervolgens getransformeerd in een recreatiepark met vakantiewoningen. "Dat is geen recente ontwikkeling, dat is al een decennium lang aan de gang", zegt Verkoijen. "Een chalet is in principe ook mobiel. Binnen het bestaande bestemmingsplan is het mogelijk om op de plekken van tenten of caravans dan chalets neer te zetten."

Serie vakantieparken

Omroep L1 maakt in de week van 18-23 september dagelijks verhalen op televisie, radio en online over de discussie rond vakantieparken in Limburg.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!