Groenterijke schoollunch moet eetpatroon kinderen veranderen

De onderzoekers hopen dat kinderen thuis uiteindelijk nieuwe groenten proeven en eten. © iStock
Met een proef op basisscholen in Noord-Limburg hopen Kokkerelli Kids University for Cooking, Maastricht University en Wageningen Universiteit kinderen te motiveren gezonder te eten.
Basisscholen Sint Martinus en School aan de Vijver in Venlo en De Startbaan in Velden doen mee aan de proef.

Onderzoek

Het project maakt onderdeel uit van een onderzoek van onderwijscentrum Kokkerelli naar warme, groenterijke schoollunches. "Het aantal kinderen met overgewicht in Nederland neemt toe en te weinig scholieren hebben een gezond eetpatroon. Dat heeft gevolgen voor het welzijn van de jeugd. Maar kinderen hebben ook steeds minder kennis van waar voeding vandaan komt en wat het doet met lichaam en geest", aldus Marijn Bouten van Brightlands Campus Greenport Venlo, waar de lunchpakketten worden gemaakt.

Groenterijke lunch

Maandag is op de drie scholen gestart met de groenterijke lunches. "Daarbij kijken we naar hoe lekker de kinderen het vinden. Er wordt gemeten hoeveel groenten de kinderen eten, maar ook of hun houding daar over verandert door het eten van groente tijdens de lunch." Ook ouders worden betrokken bij het onderzoek. Zij monitoren of de eetmomenten thuis veranderen door de gezonde lunch op school. Uiteindelijk hopen de onderzoekers dat kinderen thuis nieuwe groenten proeven en eten.

Lessen over gezonde voeding

Kinderen hebben mee kunnen denken over de maaltijdkeuzes en over de thema's waarover ze graag willen leren op het gebied van voeding. De Wageningen Universiteit heeft korte lessen van vijf tot tien minuten samengesteld. Daarin gaan de scholieren voor aanvang van de lunch aan de slag met vragen, opdrachten en quizjes over gezonde voeding.

35 miljoen

Het project is gefinancierd vanuit de Regio Deal. In totaal hebben het kabinet en de provincie 35 miljoen euro uitgetrokken voor initiatieven die bijdragen aan een gezonde toekomst van Noord-Limburg. Kokkerelli hoopt het project na de proeffase op meer basisscholen in Nederland uit te kunnen rollen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!