Kamermeerderheid: meer speling doorstroomtoets om carnaval

Basisschoolleerlingen tijdens carnaval in Heerlen, 2022 © ANP
Basisscholen in carnavalsregio's moeten een extra week speling krijgen om de doorstroomtoets af te nemen in groep 8, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.
Parlementariërs van D66, CDA, SP, PVV, GroenLinks en BBB hebben hierom verzocht in Kamervragen aan onderwijsminister Mariëlle Paul, bevestigen ze na berichtgeving van het AD. Als de bewindsvrouw wederom geen gehoor geeft aan dit verzoek, willen de Kamerleden haar ter verantwoording roepen in een debat.

Carnavalsactiviteiten

In Noord-Brabant en Limburg klagen scholen er al maanden over dat carnaval volgend jaar deels samenvalt met de doorstroomtoets. Zij moeten deze toets afnemen in de eerste twee volledige weken van februari, terwijl carnaval op 10 februari begint. Paul en ook haar voorganger Dennis Wiersma hebben herhaaldelijk gezegd dat scholen de ruimte hebben om de toets voor de begindatum af te nemen.
Dat getuigt van "vrij weinig kennis van de betekenis van carnaval en hoe het wordt georganiseerd", schreven Limburgse gemeenten onlangs in een brief. In de dagen voor carnaval vinden namelijk ook al veel activiteiten plaats.

Interpellatiedebat

"Kunt u aangeven waarom u, ondanks herhaaldelijk verzoek van scholen, verenigingen en gemeenteraadsleden toch volhardt in een termijn van een wet die wringt met de werkvloer?", vragen de kritische Kamerleden aan Paul. Ze overwegen een zogeheten interpellatiedebat aan te vragen als de bewindsvrouw niet ingaat op hun verzoek. Dat is een debat waarin Kamerleden een bewindspersoon ter verantwoording roepen over een specifieke kwestie. Na afloop kunnen de parlementariërs Paul in een motie dringend verzoeken om de toetsperiode aan te passen.
"Het is beter om dit moment niet samen te laten vallen met zo'n groot evenement als carnaval", licht Kiki Hagen van D66 toe. Ze stond zelf jarenlang voor de klas voordat ze de politiek inging en merkte toen hoe spannend de toets is voor kinderen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!