Inzamelingsacties voor aardbeving in Marokko komen op gang

Het is nog afwachten wat de hulpvraag gaat zijn voor de aardbeving in Marokko © ANP
Verschillende organisaties in Limburg zijn bezig met het opzetten van inzamelingsacties voor getroffenen van de aardbeving in Marokko.
Marokko werd vrijdagavond opgeschrikt door een zware aardbeving in het zuiden van het Atlasgebergte. Volgens officiële cijfers zijn zeker 2122 mensen om het leven gekomen en zijn er bijna 2500 gewonden gemeld.

Samenwerkende verbanden

Stichting Samenwerkende Moskeeën Limburg laat weten een inzamelingsactie namens de moskeeën in Limburg op te zetten. Maandagavond komen ze bij elkaar om te kijken in welke vorm dit gaat gebeuren. "Dat kan in de vorm van geld inzamelen, of kleren, of via andere middelen hulp bieden zoals medische hulp", zegt Khalid Mabtoul van de stichting. "Zelf denk ik dat het een geldinzamelingsactie gaat worden." Ook wil de stichting kijken wat ze kunnen leren van vorige inzamelingsacties om op die manier zo effectief mogelijk te werk te gaan.
Ook Bouchaib Saadane uit Roosteren, voorzitter van Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders, laat maandag weten dat er gesprekken hier en daar lopen over hulpacties vanuit Limburg. "Morgen of woensdag weet ik meer." zegt hij.

Medicijnen

In Roermond is zaalvoetbalclub Tigers een inzamelingsactie begonnen. "Zondag hebben we besloten iets te gaan doen", laat Tigers-lid Aji Loganathan maandagochtend weten. "We hebben bijvoorbeeld al toezeggingen voor medicijnen binnen. De komende dagen beginnen we met inzamelen, daarna zorgen we dat de hulpgoederen daar komen."

Bijeenkomst Maastricht

Hoewel de inzamelingsacties de komende dagen pas op gang komen, is er maandagavond wel al een bijeenkomst gepland bij de Moskee El-Fath in Maastricht om steun te uiten. Dat is een initiatief van Miriam Elfassih, D66-raadslid van de gemeente Maastricht. Zelf is ze ook lid van de moskee. "Ik heb gesproken met de vertegenwoordiger van de Marokkaanse moskee in de stad, Salhi. Hij gaf aan dat de Marokkaanse gemeenschap uiteraard zeer getroffen is. Ze hebben veel contact met familie en er worden al tal van hulpacties op touw gezet", aldus Elfassih.
Ze geeft aan dat er nog geen acties voor Marokko zijn. Dat komt doordat er nog geen officiële hulpvraag is vanuit Marokko. Daarom zijn mensen afwachtend wat de hulpvraag gaat zijn.