Wassenberg: 'Ouwehand onschuldig tot tegendeel is bewezen'

Frank Wassenberg © ANP
Het Geleense Tweede Kamerlid Frank Wassenberg is verbijsterd over de crisis die zich de afgelopen dagen bij de Partij voor de Dieren ontvouwde. Fractievoorzitter Esther Ouwehand mag niet opnieuw lijsttrekker voor de partij zijn, vanwege vermeende "integriteitsschendingen."
"In Nederland (en ook bij de Partij voor de Dieren) is iemand onschuldig tot het tegendeel bewezen is", schrijft hij op X, voorheen Twitter.

'Integriteitsschendingen'

Het partijbestuur meldde zaterdag niet opnieuw Esther Ouwehand als lijsttrekker te willen, vanwege "signalen en informatie" over mogelijke "integriteitsschendingen". Wat de klachten precies waren, meldde het bestuur niet.
Kort daarna bleek dat Ouwehand vrijdag een zeer kritische brief naar het bestuur had gestuurd, over een gebrek aan professionalisering en democratie in de partij. Die brief is volgens haar dan ook de reden dat het bestuur haar nu niet meer wil als lijsttrekker. "Ik vind het moeilijk om het een los te zien van het ander."

Verbijstering

Wassenberg geeft aan dat hij het besluit van het bestuur 'echt niet kan plaatsen.' Hij geeft aan 'niet liever te willen dan hieruit te komen' en daar wil hij zelf ook 'volop aan meewerken'.
Ook andere fractieleden van de Partij voor de Dieren spreken hun verbazing uit. De nummer twee van de fractie, Christine Teunissen, sprak al snel haar volledige steun uit voor Ouwehand. Ook verschillende lokale afdelingen van de partij hebben dat gedaan.

Nog geen bewijs

De rest van de Tweede Kamerfractie gaat niet zo ver, maar benadrukt wel dat er nog geen bewijs is voor mogelijke misstanden door Ouwehand. Eva van Esch heeft "veel vragen" over het besluit van het partijbestuur. Lammert van Raan zegt expliciet geen partij te willen kiezen in het conflict. Hij en Leonie Vestering schrijven dat "vermeende integriteitsschendingen" zorgvuldig onderzocht moeten worden.

'Grote puinzooi'

Campagneleider Daan de Neef, die eerder Kamerlid was voor de VVD, heeft het bestuur gemeld zijn taken neer te leggen. "Ik kan niet voor een bestuur werken dat Esther zo behandelt", laat hij in een verklaring op X weten. "Daarvoor is ze mij te lief en heeft het bestuur er een te grote puinzooi van gemaakt. Ik vind het hoogst onprofessioneel, oncollegiaal en onverkwikkelijk hoe met Esther wordt omgesprongen. Dit moet stoppen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!