Thomas (18) uit Roermond demonstreert 'gezellig' op de A12

Een deel van de Limburgers tijdens de demonstratie op de A12 © Thomas van der Steen
"Gezellig, en heel heet", zegt Thomas van der Steen uit Roermond over hoe het zaterdagmiddag op de A12 bij Den Haag is.
Samen met andere Limburgse actievoerders van Extinction Rebellion (XR) vertrok hij zaterdagochtend om te demonstreren tegen de subsidie op fossiele energie. En hij is niet van plan daar de komende dagen weg te gaan.

Elke dag

Dit is al de vierde keer dat de Roermondenaar bij de A12 protesteert. Nu zit hij op de weg ter hoogte van het Malieveld, en wat hem betreft de komende dagen nog. "Het is een permanente blokkade, we blijven hier zitten de subsidies op fossiele brandstoffen worden afgeschaft." Hoe Thomas dat doet met zijn andere verplichtingen? "Ik hoef donderdag pas te werken, en het is eigenlijk een soort estafette. Mensen hebben natuurlijk ook school of werk, maar dan wisselen we elkaar af. Er zullen ook niet elke dag zoveel mensen zijn als nu."

Met ingang van vandaag wil de actiegroep elke dag de A12 in Den Haag blokkeren. De ANWB meldt dat de snelweg volledig is afgesloten. De actie is verboden, benadrukt de gemeente Den Haag. Demonstreren tegen de subsidie op fossiele energie is wel toegestaan op de Laan van Reagan en Gorbatsjov.

Gemoedelijke sfeer

Dat aantal is volgens Thomas, die bij de jongere generatie demonstranten hoort, een verdubbeling van de vorige keer. De sfeer was een tijd gemoedelijk en de politie greep in eerste instantie nog niet echt in. Maar ongeveer 1,5 uur na het begin van de demonstratie heeft de politie waterkanonnen ingezet. "De straal is een stuk harder gezet dan de vorige keer. Ik ben niet echt nat geworden, omdat ik redelijk achteraan zat."
Terwijl hij vertelt over de waterkanonnen, worden de eerste mensen gearresteerd.

Rechten

Thomas is zelf al meerdere keren zelf in aanraking gekomen met de politie. Eén keer is hij gearresteerd en hij is drie keer bestuurlijk verplaatst in een politiebus naar een andere plek. Bang is hij niet, ook vandaag. "Ik weet wat mijn rechten zijn en hoe ik daarmee om moet gaan."
Dat de demonstratie de rest van het verkeer hindert, vindt hij "vervelend, maar het is maar 5 minuten omrijden. Tegenover wat de klimaatverandering met zich meebrengt, is 5 minuten omrijden niet heel erg."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!