Buurt roept Venlo op komst arbeidsmigranten tegen te houden

Buurtbewoners van de wijk Venlo-Oost hebben de gemeente opgeroepen de komst van 302 arbeidsmigranten tegen te houden. "De gemeente moet eerst kijken naar wat de wijk wel nodig heeft."
Een burgerinitiatiefvoorstel werd woensdag ingediend bij burgemeester Antoin Scholten. Het voorstel werd voorzien van ruim 430 handtekeningen van buurtbewoners.
Wooncontainers
Aan de Bevrijdingsweg in Venlo ligt al sinds mei 2012 een groot terrein leeg. Toen sloten de deuren van Coffeeshop Oase-Roots. In juli dit jaar presenteerde de gemeente Venlo, samen met initiatiefnemer C3 Living, aan buurtbewoners de plannen om 151 wooncontainers te plaatsen op het terrein. Tot grote ontsteltenis van omwonenden. Die komen nu dus in actie.
Daklozen
In totaal zouden er 302 internationale arbeidsmigranten op het terrein gehuisvest moeten worden. Voor maximaal zes maanden, short-stay welteverstaan. Daar gaat het volgens buurtbewoner Erik Manders mis. "Wij zijn niet tegen de komst van woningen daar. Zeker niet. Maar het gaat om de huurbescherming. In onze wijk zien we de laatste jaren het aantal daklozen toenemen en met de plannen van honderden arbeidsmigranten bestaat de kans dat dat aantal alsmaar groter wordt."
Huurbescherming
Voor Manders geldt 'huurbescherming' als toverwoord. "De commerciële partijen die dergelijke plannen ontwikkelen doen daar niet aan. Die zetten mensen zonder pardon van de ene op de andere dag op straat." De arbeidsmigranten staan, door hun korte verblijf, vaak niet ingeschreven bij de gemeente, maar worden louter geregistreerd als niet-ingezetenen. "Maar wie zegt dat ze na het opzeggen van het huurcontract weer naar hun eigen huis gaan? Die mensen belanden hier in de wijk op straat en er is niemand die zich daar daarover ontfermd want in de ogen van de gemeente zijn het niet-rechthebbenden. Hierdoor zijn ze niet welkom in de daklozenopvang. Het staat notabene in de grondwet dat iedereen die in Nederland woont en werkt gelijk behandeld moet worden."
Klooster Bethanië
De komst van arbeidsmigranten in de desbetreffende wijk is geen nieuwigheid. Op zo'n 150 meter van bovengenoemd terrein staat 'Klooster Bethanië'. Een voormalig klooster waar al jaren zo'n 450 arbeidsmigranten wonen. "De eventuele komst van 302 nieuwe arbeidsmigranten is daardoor in strijd met het beleid van de gemeente. Daarin staat namelijk dat twee projecten met een dergelijke omvang niet bij elkaar in de buurt gerealiseerd dienen te worden", legt hij uit. "Het gaat ons vooral om de manier waarop Venlo met mensen omgaat en hoe ze worden gehuisvest. Is het wel menselijk verantwoord om 302 mensen op zo'n terrein te huisvesten waar verder helemaal niets is?"
Toekomstbestendig
Manders maakt zich zorgen. Niet alleen over de eventuele toename van het aantal daklozen in zijn wijk, maar ook over de toekomstbestendigheid van de wijk. "De gemeente heeft 18 jaar geleden een wijkfoto gemaakt om zo de wijk beter in kaart te brengen. Er is sindsdien zo veel veranderd. Het gemeenschapshuis is verdwenen, een basisschool is verdwenen, verschillende verkeerssituaties zijn veranderd. Waarom gaat de gemeente niet eerst in gesprek met de omgeving om te kijken naar wat er echt nodig is in de wijk?"
Woningcorporaties
Om toch voor huisvesting op het lege terrein te gaan wil Manders graag met de gemeente meedenken. "We hebben nog altijd woningnood in Nederland. Als de gemeente op die plek 50 van zulke wooncontainers zou plaatsen in samenwerking met woningcorporaties heb je een heel ander verhaal. Dan wordt er aan huurbescherming gedaan en kunnen er mensen komen te wonen die het echt nodig hebben als een jong stel dat graag op zichzelf wil of juist een gescheiden echtpaar dat snel op zoek is naar een oplossing. Zo lang je maar voor de mensen zorgt en met woningcorporaties aan de slag gaat."