Internationale studenten vinden Maastricht steeds beter

Studenten tijdens de INKOM in Maastricht voor studiejaar 2023/2024. © Jean-Pierre Geusens
Net als landelijk nam ook aan de Universiteit Maastricht het aantal internationale studenten toe. En hun aandeel stijgt ook: inmiddels komt ruim 57 procent van alle studenten uit het buitenland.
Ondanks de wens van demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf om het aantal internationale studenten terug te dringen, blijft de UM blij met de buitenlandse studenten. "Ze zijn nodig", stelt de onderwijsinstelling.

Internationalisering stoppen

Volgens de onderwijsminister leidt de toename van het aantal internationale studenten echter tot allerlei problemen. Zo zitten collegezalen overvol, is er een gebrek aan huisvesting en kampen docenten met een hoge werkdruk.
Om greep te krijgen op de internationalisering stelde hij meerdere maatregelen voor. Zo zou twee derde van alle vakken in het Nederlands gegeven moeten worden. Nu het kabinet gevallen is, is nog onduidelijk wat er met de plannen gaat gebeuren.

Buitenlandse studenten nodig

De Universiteit Maastricht is in ieder geval niet blij met de plannen. "In Limburg is de aanwezigheid van internationaal talent niet alleen logisch in een regio waar drie landsgrenzen samenkomen, maar ook een voorwaarde voor een volwaardig en sterk onderwijsaanbod", liet de UM begin dit jaar optekenen.
Daar waar het aandeel internationale studenten op hogescholen en universiteiten landelijk op 15 procent ligt, is de UM veel afhankelijker van buitenlandse inschrijvingen. Van alle 22.406 studenten die vorig studiejaar in Maastricht studeerden, kwam 57 procent niet uit Nederland. Het aandeel internationale studenten loopt elk jaar een klein beetje op, blijkt uit cijfers van de universiteit. In studiejaar 2014/2015 was het aandeel namelijk nog 47 procent.

Veel Europese studenten

De overgrote meerderheid van alle internationale studenten aan Nederlandse hogescholen en universiteiten komt uit Europa, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral uit Duitsland. Ook veel Aziatische studenten vinden hun weg naar de Nederlandse onderwijsinstellingen. Aan de Universiteit Maastricht studeerden vorig studiejaar studenten met 134 verschillende nationaliteiten.

Hbo-opleidingen

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat vooral de universitaire studies in trek zijn bij buitenlandse studenten. Ruim twee derde van alle internationale studenten volgt een bachelor- of masteropleiding aan een universiteit. Bij Zuyd Hogeschool was het aandeel internationale studenten vorig studiejaar ook een stuk lager dan bij de UM. Zo'n 10,3 procent van alle ruim 13.800 studenten aan de hogeschool komt uit het buitenland.
Internationale studenten tijdens de INKOM voor collegejaar 2023/2024. © Jean-Pierre Geusens
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!