Huurprijzen Limburg hoger, maar onder landelijk gemiddelde

De huurprijzen in Limburg zijn in juli 2023 met 1,5 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor.
Dat meldt CBS op basis van nieuwe cijfers van de nettohuur van huurwoningen. Het percentage ligt een half procent onder het landelijk gemiddelde van 2,0 procent.
Provinciaal en stedelijk
De stijging voor huurprijzen in Limburg is minder hoog dan in 2022, toen een huurder nog 2,7 procent meer betaalde dan het jaar ervoor. Alleen Gelderland (1,4 procent) en Flevoland (1,2 procent) staan dit jaar nog onder Limburg qua verhoging van huurprijzen in het afgelopen jaar. Op provinciaal niveau staat Friesland bovenaan met een stijging van 2,4 procent. Amsterdam spant de kroon voor de grootste steden met een verhoging van 2,8 procent.
Bewonerswissel
De cijfers gaan over de huurprijsontwikkeling met bewonerswissel. Op het moment dat een woning een nieuwe huurder krijgt, mag de verhuurder de huurprijs namelijk verhogen. Daarom is de groei in huurprijs sterker als de bewonerswisseling wordt meegerekend.
Voor zittende huurders steeg de huurprijs in Limburg dit jaar met 1,2 procent. Dat is net iets minder dan het landelijk gemiddelde van 1,3 procent.
Vrijesectorwoningen duurder
Huurprijzen kunnen worden opgesplitst in sociale huurwoningen bij corporaties, bij overige verhuurders en vrijesectorwoningen. Vooral de vrijesectorwoningen werden duurder met landelijk zo'n 4,5 procent verhoging. In Limburg stegen de huurprijzen in de vrije sector met 4,6 procent. Ook de sociale huurwoningen bij overige verhuurders werd duurder dan een jaar ervoor: vorig jaar stegen de prijzen nog met 2,8 procent, tegenover 3,7 procent in 2023.
Corporaties
Onder sociale huurwoningen bij corporaties valt bijna 70 procent van alle huurwoningen. Deze werden gemiddeld maar iets duurder: 0,1 procent meer ten opzichte van vorig jaar. Over al deze categorieën gezien, stegen de huurprijzen in Nederland dus 2,0 procent, vorig jaar stegen ze nog met 3,0 procent.
Huurverhoging
De maximaal toegestane huurverhoging is afhankelijk van het soort verhuur (gereguleerd of geliberaliseerd) en de hoogte van het inkomen van de huurder. Huishoudens met een laag inkomen komen in 2023 onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een huurverlaging.