Erkens blij met plek op de lijst: 'Voelt als erkenning'

Silvio Erkens in de Tweede Kamer. © ANP
Voor Silvio Erkens voelt zijn elfde plek op de VVD-lijst als erkenning voor zijn harde werk. "Maar het is nu aan de kiezer of die nog vertrouwen in ons heeft."
Donderdag maakte de VVD de voorlopige kandidatenlijst bekend voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november.

Erkenning

Op 31 maart 2021 werd Silvio Erkens beëdigd als lid van de Tweede Kamer. In die 2,5 jaar heeft hij zich veelal ingezet voor de energietransitie en was hij portefeuillehouder klimaat. "Ik ben heel tevreden met plek elf. Vorige keer stond ik op 18 als nieuwkomer", blikt hij terug. "Elf voelt toch een beetje als erkenning voor mijn werk van de afgelopen 2,5 jaar."

Limburgse aanwezigheid

Niet alleen voor zijn eigen werk voelt hij de erkenning. Ook voor de Limburgse VVD. Met drie Limburgse politici op verkiesbare plekken ziet Erkens een prettige toename. "Vorige termijn was ik de enige Limburgse VVD'er in de kamer. Nu staat Wendy van Eijk ook op een hoge plek (17 red.) en gezien de laatste peilingen ziet het er voor haar goed uit." Op plek 35 staat Martin de Beer uit Heerlen. "Het zal aan de campagne liggen of Martin ook in de kamer plaats mag nemen."

Vernieuwing

Na de val van het kabinet Rutte IV in juli namen verschillende kamerleden afscheid van de politiek. Daarmee zullen er hoe dan ook veel nieuwe gezichten plaatsnemen in de Tweede Kamer later dit jaar. Een gebrek aan ervaring? "Vernieuwing in de politiek is altijd goed. Het zal echter wel een paar maanden duren voordat iedereen zijn draai in de kamer heeft gevonden. Ik moet als iemand met 2,5 jaar ervaring daar ook mijn rol in nemen", aldus Erkens.

Crisis

"Onze campagne is tweeledig. Enerzijds is het belangrijk dat we de problemen die er zijn erkennen. Neem corona, de energiecrisis. Mensen zijn bang dat ze het leven dat ze leiden in de toekomst misschien niet meer kunnen leiden. Wij moeten zekerheid en stabiliteit bieden. Anderzijds willen we onze optimistische toekomstgerichte blik behouden", legt Erkens uit. "Neem bijvoorbeeld mijn dossiers klimaat en energie. Daar zie ik vooral heel veel kansen om eigen geld te gaan verdienen zodat we niet meer afhankelijk zijn van onvrije landen."

Enthousiaste lijsttrekker

Met het oog op de verkiezingen staat de VVD voor een grote klus. Na het vertrek van Mark Rutte, die 13 jaar premier was, heeft de partij in Dilan Yesilgöz-Zegerius een nieuwe partijleider. "Het zullen onvoorspelbare verkiezingen worden want het speelveld ligt helemaal open. Wij gaan ons eigen verhaal vertellen en hebben in Dilan een enthousiaste lijsttrekker. Het is aan de kiezer maar ik heb er vertrouwen in."
Op 22 september bij het partijcongres zullen de leden stemmen over de voorlopige lijst.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!