Koopwoning blijft onbetaalbaar voor single Jan Modaal

Stockfoto © iStock
De kans voor alleenstaanden met een modaal inkomen om een betaalbare koopwoning te vinden, is vrijwel nihil. In Limburg is slechts 4 procent van het totale woningaanbod voor deze groep huizenkopers beschikbaar.
Daarmee zijn de kansen in Limburg wel beter dan het totale aanbod in Nederland. Landelijk is slechts 1,1 procent van de woningen te betalen voor singles met een modaal inkomen, meldt De Hypotheker na onderzoek.

Modaal inkomen

Het modale inkomen is door het Centraal Planbureau (CPB) voor dit jaar vastgesteld op 41.500 euro. Met zo'n salaris kun je als alleenstaande bij een gemiddelde 10 jaarsrente van 4,3 procent een hypotheek krijgen van ongeveer 171.000 euro. Het modale inkomen is in het afgelopen jaar weliswaar gestegen, maar dat geldt óók voor de hypotheekrente. "De situatie voor Jan Modaal is nauwelijks veranderd doordat de gestegen hypotheekrente de inkomensstijging tenietdoet", stellen de onderzoekers.

Regionale verschillen

Voor 171.000 euro maak je in Groningen de meeste kans op een woning. Daar is 7 procent van het totale woningaanbod voor de groep singles met een modaal inkomen beschikbaar. Limburg volgt samen met Friesland en Zeeland, met percentages rond de 4 procent.
De grote steden is het aanbod voor alleenstaanden vrijwel opgedroogd. In Flevoland (0,1 procent) en Utrecht (0,2 procent) zijn de vooruitzichten voor alleenstaanden het minst positief, stelt de De Hypotheker.

Tweeverdieners

De positie van tweeverdieners met een modaal inkomen is wél verbeterd in vergelijking met vorig jaar. In Limburg valt ongeveer 40 procent van het woningaanbod binnen het budget van deze groep woningzoekers. Alleen in Groningen maken tweeverdieners meer kans op een woning: daar is de helft van alle woningen financieel binnen hun bereik.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!