Gennep ontevreden na defect stuw: 'Waarom niet gemeld?'

Burgemeester Hans Teunissen van Gennep vraagt zich hardop af waarom Rijkswaterstaat geen alarm heeft geslagen over de kapotte stuw bij Grave. Het waterniveau in de Maas zakte daardoor flink, maar de Limburgse gemeente werd niet gewaarschuwd.
Teunissen vindt dat de waterbeheerder een volgende keer de gemeenten actief moet informeren zodat er sneller maatregelen getroffen kunnen worden, stelt de burgemeester in De Gelderlander. Hij schrijft hier een brief over aan Rijkswaterstaat.
Gebeld door bewoner
De gemeente Gennep werd volgens Teunissen vrijdagochtend door een bewoner van een woonark op de Paesplas bij Gennep gebeld. "Die vroeg of we al wat gehoord hadden over de kapotte stuw en de mogelijke gevolgen daarvan. Maar wij wisten van niets", zegt hij in de krant.
Waterniveau daalde
Tijdens onderhoudswerkzaamheden klapte er vrijdagochtend een juk uit de constructie van de stuw bij Grave. Dat is een staander waarlangs de schuiven van de stuw omhoog en omlaag kunnen bewegen. Het defect is vermoedelijk ontstaan door een menselijke fout.
Problemen laag waterpeil
Doordat het waterniveau in de Maas snel zakte, konden er grote problemen ontstaan bij bijvoorbeeld de woonarken aan de Paesplas. Daar weten de bewoners alles van. Rond de jaarwisseling van 2016/2017 zorgde de daling van het waterpeil na een aanvaring bij de stuw van Grave voor flinke schade.

Dit keer hadden de bewoners zelf al maatregelen genomen om een herhaling te voorkomen. "Een groot aantal woonarken was al afgekoppeld van het riool, waterleiding en gas. De bewoners waren bezig om de arken een eind van de kade af te duwen, zodat ze bij een verdere daling van het Maaswater niet droog kwamen te liggen, met alle schade die dat tot gevolg zou hebben", zegt Teunissen in De Gelderlander.
Ontevreden over communicatie
Hoewel de schade dit keer uiteindelijk mee lijkt te vallen, vindt de burgemeester van Gennep dat Rijkswaterstaat gemeenten actiever moet informeren. De brandbrief die hij hierover aan de waterbeheerder wil sturen, wordt waarschijnlijk medeondertekend door de burgemeester van Mook en Middelaar.
Boot voor vluchtelingen
De problemen bij de stuw van Grave hadden vrijdag namelijk ook directe gevolgen voor die gemeente. Het schip dat daar klaarlag voor de opvang van 100 Oekraïense vluchtelingen moest in allerijl verplaatst worden. Maandagmiddag kon de vluchtelingenboot opnieuw aanmeren in Mook waarna de opvang op woensdag, een dag later dan gepland, toch in gebruik kan worden genomen.