Verhoogde stoepranden moeten Valkenburg helpen bij regen

Stoepranden Valkenburg aan de Geul (05 sep 2023)
Stoepranden worden aangelegd in de strijd tegen extreem hemelwater © L1 (Sjors Abeling)
Met een aantal redelijk eenvoudige maatregelen denkt de gemeente Valkenburg aan de Geul beter voorbereid te zijn op zware regenval.
Er is dinsdag begonnen met het verhogen van de stoepranden op bepaalde gedeeltes van de Cauberg in het Geulstadje.

Watervoerende wegen

Het verhogen van de stoepranden is de eerste van meerdere maatregelen. Hierdoor zou hemelwater bij hevige buien via het asfalt beter moeten worden geleid. De afgelopen jaren zijn meerdere stoepranden door laden en lossen van vrachtwagens verzakt, waardoor veel water makkelijk woningen en bedrijven kon binnenstromen.
Afgelopen zomer ontstond twee maal overlast na forse regenbuien.

Hoogrisico

Komende weken worden ook op andere hoge risicoplekken maatregelen genomen. Zo wordt ook het Grendelplein aangepakt: het hemelwater dat vanaf de Cauberg en Daalhemerweg naar beneden stroomt wordt via het asfalt richting het Halderpark geleid. Ter hoogte van de brandweer aan de Oranjelaan worden aanpassingen gemaakt om hemelwater bij hevige regenbuien af te voeren naar de Geul. Bij de Sibbergrubbe worden kolken bijgeplaatst en een zandgrindbank. In verband met levering van materialen kan hier na volgende week pas mee worden gestart.

Onderzoek

In de Grotestraat in het centrum wordt momenteel nog berekend hoe hemelwater sneller en beter in het hemelwaterriool kan worden afgevoerd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!