Groei Jeugdfonds door bekendheid en werkende armen

Stockfoto © Istock
Het Jeugdfonds Sport en Cultuur moet in Limburg steeds vaker bijspringen om kinderen te kunnen laten sporten, of meedoen aan een cultuurclub. Het fonds zag het aantal aanvragen met 23 procent groeien in vergelijking met vorig jaar.
Volgens voorzitter Birgit Op de Laak van de afdeling Limburg komt dat omdat het fonds steeds meer mensen weet te bereiken, en omdat ook mensen met een baan steeds moeilijker rond kunnen komen.

Werkende armen

"De groei zit 'm volgens ons vooral in het aantal kinderen uit bestaande arme gezinnen die we weten te bereiken", zegt ze in de Nieuwsshow op L1 Radio. Daarnaast zijn er ook steeds meer kinderen van wie de ouders werken die een beroep doen op het fonds. "Vroeger waren het vooral gezinnen in een uitkeringssituatie die bij ons aankloppen, maar je ziet nu ook mensen met een best redelijk salaris. Die werkende armen hebben vaak geen recht op allerlei toeslagen, waardoor ze het financieel evengoed moeilijk hebben."

Afhakers

Het Jeugdfonds Sport en Cultuur biedt hulp aan kinderen waarvoor thuis geen geld is voor de contributie van een sport- of cultuurclub, de sportkleren of een instrument. Ook landelijk is het aantal aanvragen het afgelopen jaar gegroeid. Op de Laak zegt dat het fonds de afgelopen jaren veel heeft gedaan om de bekendheid te vergroten, bijvoorbeeld met intermediairs. Ook worden clubs benaderd, die in de gaten houden waarom kinderen afhaken. "Als een kind stopt omdat het geen zin meer heeft, is dat prima. Maar als de ouders geen geld meer hebben, ligt daar een taak voor ons", zegt ze.

Geen zorgen

Ondanks de forse stijging in het aantal aanvragen maakt Op de Laak zich geen zorgen over de financiering van het fonds. "We hebben al rekening gehouden met een stijging in het aantal aanvragen van 15 procent, dus meer dan de helft is al gedekt", legt ze uit. "En we worden betaald door gemeenten en de provincie. Die hebben nog nooit nee gezegd, dus we gaan er vanuit dat onze kosten uiteindelijk allemaal worden vergoed."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!