Minder pluimveebedrijven geruimd bij uitbraak vogelgriep

De dieren op het bedrijf in Ospel worden geruimd © L1
Als bij een kippenboer gevaarlijke vogelgriep uitbreekt, gaat het kabinet niet langer alle bedrijven in een straal van één kilometer om de besmette houderij preventief ruimen.
In plaats daarvan worden bedrijven in een straal van drie kilometer om het besmette bedrijf "bemonsterd". Dit moet voorkomen dat er minder gezonde kippen worden gedood, meldt demissionair landbouwminister Piet Adema.

Net zo effectief

Onderzoek toont aan dat bemonsteren, het onderzoeken van kadavers op hoogpathogene vogelgriep, net zo effectief is als het preventief ruimen. Sterker nog, uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research blijkt zelfs dat bemonsteren in de 1,5 kilometer rond de uitbraak goed kan werken, maar Adema kiest voor een grotere zone "om zekerheid in te bouwen".
Hij benadrukt ook dat het om een modelstudie gaat, waarin ook aannames worden gedaan. "De werkelijkheid kan afwijken van de modelmatige uitkomsten", aldus de bewindsman in een brief aan de Kamer.

Pluimveehouderijen

Het ruimen van bedrijven in een straal van één kilometer gebeurde in zogenoemde pluimveedichte gebieden: contreien met relatief veel kippen, kalkoenen of eenden per vierkante kilometer. In gebieden met minder pluimvee werd de afgelopen tijd al niet standaard preventief geruimd, maar wordt de boel waar nodig wel beter in de gaten gehouden. Zo wordt bijvoorbeeld gecheckt of kippenhouders contact hadden met het besmette bedrijf. In "uitzonderlijk risicovolle situaties" kan ook in gebieden met minder pluimvee ruimen toch nodig blijken.
Normaal gesproken verdwijnt de vogelgriep in de zomer, maar tussen oktober 2021 en juli dit jaar bleef de vogelgriep Nederland in zijn greep houden.

Limburgse bedrijven

De afgelopen maanden werden miljoenen kippen, eenden en kalkoenen gedood om verdere verspreiding van het virus te beperken. Ook Limburgse bedrijven wisten niet aan de vogelgriep te ontsnappen. Bij bedrijven in onder meer Oostrum, Ospel en Heythuysen werden honderdduizenden dieren geruimd vanwege de vogelgriep.

Ophokplicht ingetrokken

Lange tijd gold er een ophokplicht om de kans op besmetting door wilde vogels te verkleinen. In juli werd voor het grootste deel van Nederland de ophokplicht ingetrokken, vorige week mochten ook de kippen in de Limburgse Peel weer naar buiten. Alleen in de Gelderse vallei, waar veel pluimveebedrijven bij elkaar zitten, geldt de ophokplicht nog.