Mook gaat vluchtelingen vanaf woensdag opvangen op boot

Vluchtelingeboot Switzerland aan de kade van de Maas in Mook. © L1 (Pascal Courbois)
De boot bij Mook die onderdak moet bieden aan 100 Oekraïense vluchtelingen, kan vanaf woensdag worden gebruikt. Dat is een dag later dan gepland.
Door de lage waterstand van de Maas moest de boot vrijdag in allerijl worden verplaatst.

Tijdelijk verplaatst

Het schip was vorige week dinsdag aangekomen naast het haventje aan de Middelweerd. Als gevolg van de kapotte stuw bij Grave dreigde het schip droog te komen liggen en werd tijdelijk verplaatst naar Heijen.

Laatste voorbereidingen

Maandagmiddag is de vluchtelingenboot opnieuw aangemeerd in Mook. Dinsdag worden de laatste voorbereidingen getroffen om het schip klaar te maken voor gebruik. De gemeente heeft bij de Veiligheidsregio Limburg Noord, die de plaatsing van bewoners coördineert, aangeven dat de opvangplaatsen vanaf woensdag beschikbaar zijn. Het toewijzen van die plaatsen vindt gefaseerd plaats.

Ouder dan 12 jaar

Vluchtelingenboot Switzerland is eerder ingezet in Rotterdam en heeft ruimte voor 100 Oekraïense vluchtelingen. Op advies van het Rode Kruis en de rederij heeft de gemeente Mook en Middelaar besloten om geen kinderen jonger dan 12 jaar toe te laten op deze opvanglocatie. De boot heeft 57 hutten, de meeste hiervan zijn tweepersoons. Eten doen de bewoners tegelijk in een eetzaal. De bemanning verzorgt in de centrale keuken het eten.
De vluchtelingen blijven minimaal een jaar in Mook, met de mogelijkheid van een uitloop van een half jaar.