Omzet speelgoedwinkels omhoog dankzij volwassenen

De omzet van speelgoedwinkels wordt voor een steeds groter gedeelte bepaald door speelgoed dat niet voor kinderen maar voor volwassenen bestemd is.
Met name Lego vindt gretig aftrek. Zeker sinds de coronalockdowns hebben veel volwassenen het bouwen met de speelgoedblokjes herontdekt. Zoals Arne Dielis uit Roermond.
Lego-zolder
"Mensen hadden meer tijd thuis en zijn op zoek gegaan naar dingen die je kunt doen. Lego past daar perfect hij." Zelf pakte Dielis ook zijn jeugdhobby weer op en inmiddels heeft hij zijn zolder omgebouwd tot Lego-hobbykamer waar hij samen met zijn zoontje de nodige tijd doorbrengt.
Lego Masters
Dielis' creaties vielen ook elders op. Instagramvideo’s van een nagebouwde waterglijbaan van attractiepark Phantasialand leidden tot een uitnodiging van tv-producent Endemol om deel te nemen aan succesprogramma Lego Masters. Dielis haalde uiteindelijk de finale.
Van bouwen naar ontwerpen
"Lego is zo leuk omdat je eigenlijk alles kunt maken. De variatiemogelijkheden zijn eindeloos", zegt Dielis, die in het dagelijks leven internist is in het VieCuri-ziekenhuis in Venlo. Naast die drukke baan heeft hij inmiddels een eigen bedrijfje waarmee hij Leo-ontwerpen maakt. Bijvoorbeeld om een relatiegeschenk te maken van Lego-steentjes. Ook bij VieCuri hebben ze de Lego-kwaliteiten van Dielis al gebruikt. Voor de kinderafdeling ontwierp hij zeven figuurtjes waarmee jonge patiëntjes zich kunnen vermaken en hun ziekte even kunnen vergeten.
Niet goedkoop
Wel moet worden opgemerkt dat de Lego-bouwpakketten niet goedkoop zijn. Dat draagt wellicht bij aan de hoge omzet voor de speelgoedwinkels en kan mogelijke klanten ook afschrikken. "Maar het voordeel is wel dat je Lego eindeloos kunt hergebruiken. En de Lego uit de jaren '50 van je grootouders is dus nog steeds bruikbaar. In die zin in het wel duurzaam speelgoed", stelt Dielis.
