Meeste verdachten jeugdcriminaliteit in Eijsden-Margraten

Stockfoto © iStock
De meeste verdachten van jeugdcriminaliteit in onze provincie komen uit Eijsden-Margraten.
Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Uitleg cijfers gevraagd

In de gemeente Eijsden-Margraten waren in 2022 30 verdachten per 1000 inwoners van 12 tot 18 jaar. Deze gemeente is daarmee zelfs een van de koplopers in Nederland. De politie en de gemeente Eijsden-Margraten kunnen geen verklaring geven, maar de hoge plek komt mogelijk door de aanwezigheid van de gesloten jeugdinstelling het Keerpunt in de gemeente. In een reactie laat de gemeente weten dat bij het CBS navraag is gedaan over de totstandkoming van de cijfers. "Als wij kijken naar veiligheidsstatistieken zoals te vinden op waarstaatjegemeente.nl scoort onze gemeente in vergelijking met andere Nederlandse gemeente over het algemeen beter. Voor wat betreft de statistiek over 12- tot 18-jarige verdachten van misdrijven in 2022 scoren wij slechter dan gemiddeld. We trekken de cijfers niet in twijfel, maar om dit beter te kunnen duiden hebben wij het CBS gevraagd hoe en wat er precies onderzocht is."
Ook in Brunssum en Heerlen zijn er relatief veel verdachten van jeugdcriminaliteit; daar gaat het om 25 en 23 verdachten per 1000 inwoners van 12 tot 18 jaar.
In Beekdaelen en Meerssen is er relatief weinig jeugdcriminaliteit. In beide gemeenten waren 5 jongeren per 1000 inwoners tussen de 12 en 18 verdachte.
Van de gemeenten Gulpen-Wittem, Beek, Nederweert en Mook en Middelaar zijn geen cijfers bekend.

Meisjes

Wat opvalt in het onderzoek is dat met name het aantal meisjes dat verdacht werd van winkeldiefstal, landelijk met 70 procent steeg. Ondanks dat zijn er nog altijd meer jongens verdacht; 3430 jongens waren verdacht en 2790 meisjes.
Winkeldiefstal is daarmee de meest voorkomende vorm van jeugdcriminaliteit. In de andere soorten criminaliteit (diefstal (anders dan winkeldiefstal) en inbraak, vernieling en openbare orde, geweld, vuurwapen, verkeer en drugs) zijn beduidend meer jongens dan meisjes verdacht.