Waterpeil Maas gestegen: 'Scheepvaart weer toegestaan'

De stuw bij het Noord-Brabantse Grave © Rijkswaterstaat
Op verschillende plekken in het noorden van onze provincie ontstonden sinds vrijdagmiddag problemen door de lage waterstand van de Maas. Dat kwam doordat de stuw bij het Noord-Brabantse Grave tijdens onderhoudswerkzaamheden kapot ging. De stuw is inmiddels weer hersteld, waardoor het waterpeil in de Maas weer is gestegen.
Rijkswaterstaat meldt dat scheepvaart sinds zondagochtend 10:00 uur weer toegestaan is.

Waterpeil te laag

Volgens Rijkswaterstaat is de minimale waterstand waarbij scheepvaart mag worden toegestaan 7,60 meter. Vanaf vrijdagmiddag zakte het waterpeil bij Mook tot onder dat toegestane minimum. De laagste stand werd zaterdagavond bereikt: om 20:40 uur stond het water er 6,28 meter hoog, oftewel 1,32 meter te laag om scheepvaart toe te staan. De normale waterstand bij Mook ligt tussen de 7,75 tot 8,20 meter.
Het waterpeil bij Mook bereikte zondag om 09:50 uur weer de 7,60 meter.

Problemen

Op meerdere plekken in het noorden van onze provincie ontstonden problemen door die lage waterstand. Een boot in Mook die vanaf 5 september onderdak moet bieden aan 100 vluchtelingen moest per direct verplaatsen, omdat het schip droog zou kunnen komen liggen. De vluchtelingenboot ging daarom naar Heijen.
Maar ook daar moesten boten verplaatst worden. 17 woonbooteigenaren moesten vrijdagavond met hun woonarken naar diepe wateren trekken. En ook het veer tussen Middelaar en Cuijk werd uit de vaart gehaald.

Scheepvaart weer toegstaan

Maar de problemen zijn inmiddels weer verholpen. Rijkswaterstaat meldde zaterdag om 22:50 uur dat het gelukt was om de stuw te herstellen. Het waterpeil stijgt sindsdien zo'n 8 tot 10 centimeter per uur. De scheepvaart tussen Grave en Sambeek, waar ook Mook, Middelaar en Heijen liggen, is daarom zondag vanaf 10:00 uur weer toegestaan.
De gemeente Mook en Middelaar laat weten dat het vluchtelingenschip maandag weer terugkomt naar Mook.