Bedreigingen Lammers: taakstraffen geëist tegen Venlonaren

Twee van de verdachten, een 33-jarige vrouw en een 19-jarige man, komen allebei uit Venlo. © ANP
Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag taakstraffen van 50 uur geëist tegen twee vrouwen en twee mannen voor het bedreigen en beledigen van schrijver Pim Lammers.
Twee van de verdachten, een 33-jarige vrouw en een 19-jarige man, komen allebei uit Venlo. De vier verdachten stonden terecht bij de politierechter van de rechtbank in Utrecht, een vijfde verdachte kwam niet opdagen.

Kinderboekenweek

Vanwege de doodsbedreigingen trok Lammers zich in februari terug als dichter voor de kinderboekenweek. De vrouw uit Venlo verscheen als eerste van de vijf voor de politierechter. Ze stuurde Lammers via Instagram een bericht waarin ze hem uitscheldt voor pedo en dreigt: "Jou zouden ze moeten ophangen."

'Niet de intentie'

Ze vindt niet dat ze te ver is gegaan, zei ze. "Ik had niet de intentie om hem te bedreigen. Ik wilde mijn mening uiten. Ik heb hem meer uitgescholden dan bedreigd." Ze zei uit emotie te hebben gehandeld: "Normaal gesproken reageer ik niet zo impulsief."

'Maak je kapot'

De man uit Venlo ontkent een bericht te hebben geschreven met de inhoud: ‘Als ik jou vind, maak ik je kapot.' Hij zei te vermoeden dat een van zijn vrienden dat heeft gedaan, op zijn telefoon. De officier van justitie gelooft dit niet.

Gevolgen

In een door de aanklager voorgelezen slachtofferverklaring liet Lammers weten dat hij nog steeds bezig is de doodsbedreigingen te verwerken en dat hij geen plezier meer heeft in zijn werk. "Niet eerder was die bedreiging zo massaal, zo massief en zo beangstigend", aldus Lammers over de honderden haatberichten die hij ontving. De gevolgen voor zijn privéleven en werk zijn groot. "Lezingen die ik sinds kort weer doe, voelen anders. Voorlopig geef ik helemaal geen lezingen meer voor kinderen."
"In wat voor samenleving leven wij als zelfs kinderboekenschrijvers beveiligd moeten worden", vraagt Lammers zich af. De schrijver zegt medelijden te hebben met de verdachten. "Ze hebben zich laten beïnvloeden door mensen met een extreemrechtse agenda. Ze zijn opgehitst door leugens. Ik ben verbijsterd hoe makkelijk mensen leugens voor waar aannemen."

Vrijheid

De slachtofferverklaring van Lammers eindigde met de wens dat er in de toekomst een moment komt dat hij weer in vrijheid kan schrijven.
De politierechter doet aan het einde van de middag uitspraak in alle vijf zaken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!