Veel ernstige bijtincidenten: 'Verplichte cursus baasjes'

In anderhalf jaar tijd zijn ongeveer 100 bijt \incidenten met honden geregistreerd door plastisch chirurgen. © ANP
Plastisch chirurgen hebben in ongeveer anderhalf jaar tijd zo'n 100 ernstige bijtincidenten met honden geregistreerd. Vaak waren jonge kinderen het slachtoffer. Het Maastrichtse Tweede Kamerlid Frank Wassenberg is geschrokken van deze cijfers en pleit voor een verplichte cursus voor hondenbezitters.
"Ik wist dat het aantal hondenbeten hoog was. Het probleem is alleen dat we geen totaal beeld hebben", zegt het Tweede Kamerlid op L1 Radio.

Landelijke regels

Bij 44 procent van de ernstige bijtincidenten was het slachtoffer jonger dan acht jaar. 11 procent van de geregistreerde slachtoffers was een baby, blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Plastisch chirurgen willen nu dat er landelijke regels komen om iets te doen aan de grote hoeveelheid bijtincidenten. Ook Frank Wassenberg heeft zich in het onderwerp vastgebeten. "We hebben nu een beeld van de chirurgen, maar de Partij van de Dieren vraagt al jaren om een landelijk beeld."
Wassenberg weet dat een aantal jaar geleden het totale aantal bijtincidenten, ook de minder ernstige gevallen, is geschat op zo'n 150.000 per jaar. "Dat wordt al jarenlang niet bijgehouden. We vinden het belangrijk dat je wel een beeld hebt van hoe vaak het gebeurd, zodat er maatregelen genomen kunnen worden", stelt hij.

Verplichte cursus

Volgens Wassenberg ligt het grootste probleem bij de baasjes. "Je zou verwachten: hoe groter de hond, hoe gevaarlijker. Voor een deel is dat ook zo, maar de baasjes voeden de hond op, die leren de hond gedrag aan of af. Daar ligt één van de sleutels voor de oplossing van het probleem." Baasjes moeten benaderd worden, een cursus krijgen, mogelijk zelfs een verplichte cursus, vindt het Tweede Kamerlid. "Want bij de baasjes, daar begint het oplossen van het probleem."

Motie

De Partij van de Dieren diende op 11 mei al een motie in de Tweede Kamer in om een verplichte opvoedcursus voor hondenbezitters in te voeren. "Het ging toen ook om een motie dierenwelzijn", legt Wassenberg uit. "Baasjes die niet goed met hun hond kunnen omgaan, zorgen voor slecht dierenwelzijn en meer bijtincidenten. Ook ongewenst gedrag kan worden voorkomen met zo'n cursus."
Wassenberg diende de motie in samen met Caroline van der Plas van de BBB. Hij wil de motie de komende maand in stemming brengen.

Oplossing

De politicus verwacht dat de motie erdoorheen komt. "Andere fracties zien ook wel dat dit een groot probleem is en dat er een oplossing moet komen. Maar dat betekent niet dat alle bijtincidenten meteen voorbij zijn als de motie wordt aangenomen. Je begint aan een oplossing. En die stap één moet je als Tweede Kamer durven te zetten", stelt Wassenberg.