Alsnog onderzoek naar gezondheidsklachten City Swim

De editie 2022 van de Roermond City Swim © Roermond City Swim
De GGD gaat toch onderzoek doen naar de ziekmeldingen van deelnemers aan de Roermond City Swim. Tientallen deelnemers kregen na het evenement te maken met gezondheidsklachten.
Zwemmers hadden na afloop last van bijvoorbeeld buikloop, koorts, overgeven en hoofdpijn.

Meer meldingen

Woensdag liet de GGD nog weten geen reden te zien voor een onderzoek, omdat op dat moment slechts twee deelnemers bij de dienst hadden aangeklopt. Maar na een eerste bericht op deze website meldden zich meer zwemmers, waardoor de GGD Limburg-Noord nu toch gaat kijken naar de mogelijke oorzaak.

Poepmonster

Van acht zwemmers weet de dienst inmiddels zeker dat ze ziek werden na het evenement, andere gevallen worden nog onderzocht. De GGD houdt er rekening mee dat tientallen mensen ziek werden na de City Swim. Om te achterhalen wat er precies aan de hand is, gaat de dienst zwemmers benaderen. Ze krijgen daarvoor een vragenlijst. Ook wordt deelnemers gevraagd om hun stoelgang op te sturen voor een onderzoek.

Getest

Aan de Roermond City Swim deden zaterdag zo'n 500 zwemmers mee, die afstanden van 500 meter tot 25 kilometer aflegden in het water van de Roer, Maas en Maasplassen. Het water was drie dagen voor de zwemtocht getest door het Waterschap, zoals wordt geëist in de vergunning. Op dat moment waren de signaalwaarden nog goed. Mogelijk is het zwemwater daarna alsnog vervuild geraakt door riooloverstort na de heftige regenbuien van vrijdag.

Eigen monsters

Op de dag van het evenement zelf heeft de organisatie ook nog watermonsters genomen. Die worden op dit moment onderzocht door een extern bureau, om te kijken of daar mogelijk ziekteverwekkers in zitten. De uitslag van dat onderzoek wordt vrijdag verwacht.