Wildcatsfarm in opspraak, maar volgens eigenaar 'onterecht'

Een Savannah-kat, ontstaan uit een kruising van een serval met een gedomesticeerde kat. © iStock
Dierbeschermingsorganisatie House of Animals heeft aangifte gedaan tegen Wildcatsfarm in Echt, omdat het bedrijf een 'experimentele operatie' zou hebben uitgevoerd.
Maar volgens eigenaar Sinan Belhawi klopt daar niets van.

Operatie

Op beelden die in handen zijn van House of Animals, zou te zien zijn hoe een kat met een baarmoederontsteking wordt geopereerd. De organisatie zegt de beelden aan meerdere dierenartsen te hebben laten zien. Zij spreken van 'een operatie die niet in het belang is van het dier', dat er 'laks wordt omgegaan met steriliteit' en dat het 'een verboden ingreep is die niet door de desbetreffende dierenarts uitgevoerd had mogen worden'.

Haatmails

Volgens Belhawi zijn die beelden zo'n anderhalf jaar geleden zonder toestemming gemaakt door een vorige werknemer en is er niets waar van de claims van House of Animals. Hij merkte het bericht maandag op nadat er verschillende haatmails binnenkwamen. "We dachten: waar komt dit ineens vandaan? En dan zie je dat bericht ineens online staan.”

Duivel

De desbetreffende kat was een Savannah kat, een kruising tussen een serval met een gedomesticeerde kat. "De kat had baarmoederontsteking en is geholpen door een dierenarts die bekwaam is om dat te doen, met 10 tot 15 jaar werkervaring", reageert Belhawi. Dat het een verboden ingreep is, klopt volgens hem niet. Ook zegt Belhawi dat de ruimte en behandeltafel 'hartstikke steriel' zijn. "We hebben echt het beste met de dieren voor en dan word je neergezet als een soort duivel."

Bij misstanden in actie

House of Animals heeft aangifte gedaan tegen Wildcatsfarm op basis van de beelden die zij binnen hebben gekregen. "We hebben geen contact gehad met Wildcatsfarm, omdat het toch geen zin heeft om in gesprek te gaan", zegt Karen Soeters van House of Animals. "Bij misstanden komen wij in actie en dat is wat wij nu gedaan hebben. Het vervolg is de taak van de politie."

Niet veilig

Over die gang van zaken is Belhawi niet blij. "Als je het ergens niet mee eens ben, kan je naar een tuchtcollege voor dierenartsen gaan en aangifte doen, maar niet op deze manier. Wij voelen ons niet veilig door dit soort berichten die op internet komen. We worden weggezet als mensen die dierproeven doen. Daar klopt helemaal niets van."
House of Animals kwam al eerder in actie tegen Wildcatsfarm, omdat er toen volgens de organisatie honderd katten onder slechte omstandigheden gevonden waren.