Weggebruikers ervaren aanpassingen op A73: tikkend geluid

De Roertunnel onder Roermond © L1 (Lex van Moorsel)
Nu de Roer- en Swalmentunnel op de A73 sinds maandagochtend weer in beide richtingen open zijn, ondervinden weggebruikers de aanpassingen die gedurende de werkzaamheden de afgelopen periode zijn uitgevoerd.
Een van de werkzaamheden was het aanbrengen van een nieuw wegdek. "Over het asfalt is lichte split, een soort fijne zand, aangebracht", legt Mike Heerekop van Rijkswaterstaat uit. "Asfalt bestaat uit steenslag en bitumen waardoor het asfalt aan elkaar blijft plakken. Alleen is in het begin de bovenlaag van het wegdek nog niet stroef genoeg. Daarom brengen we meteen na het asfalteren een laag lichte split aan om de stroefheid te garanderen"

Opspatten

Met name automobilisten merken gedurende de eerste dagen dat er wat grover zand opspat als ze over het nieuwe wegdek rijden. "Het zijn geen steentjes of kiezels, maar lichte split. Het is niks om je zorgen over te maken", verzekert Eric Eussen van Rijkswaterstaat. "Dat is herkenbaar en daar krijgen we vaker vragen over."

Tikken in wielkasten

Veel automobilisten horen het tijdens het rijden tikken in hun wielkasten. "Als het asfalt nog warm is, walsen we de split in het asfalt, maar door het rijden kan er wat split loskomen en dat horen mensen opspatten, wat voor een tikkend geluid zorgt. Het heeft even tijd nodig voordat alles naar de zijkant van de weg is gereden of in het asfalt is gedrukt", aldus Heerekop.

Extra alert

Eussen merkt dat mensen nu extra alert zijn als ze door de tunnels rijden door de vele aandacht die de sluiting van de tunnels heeft gekregen. "Iedereen zit te kijken en te luisteren: wat hebben ze nu gedaan en wat is er nu anders? Daardoor is het tikken in de wielkasten misschien extra hoorbaar nu. Het is positief dat mensen heel nieuwsgierig zijn naar de nieuwe tunnels."

Kans op schade miniem

De kans dat het opspatten voor schade zorgt, is miniem. Op den duur zal het ook afnemen, verzekeren Eussen en Heerekop. "Geef het even de tijd, na ongeveer twee weken zal veel minder zijn."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!