Provincies snakken naar duidelijkheid over landelijk gebied

Limburgs landschap © iStock
De provincies willen dat de overheid snel duidelijkheid geeft over de aanpak van het landelijk gebied.
Ze hebben voor de zomer hun plannen voor het halen van de stikstof-, klimaat- en natuurdoelen ingediend bij demissionair minister Christianne van der Wal. De provincie Limburg dacht circa 6 miljard euro nodig te hebben om deze plannen voor het landelijk gebied te kunnen uitvoeren.

Scherpere keuzes

Van der Wal benadrukte maandag in een interview in De Telegraaf echter dat de provincies veel te veel geld vragen. De demissionair minister roept op om scherpere keuzes te maken.

Prijskaartje

De provincies reageerden verbaasd en terughoudend. Ze benadrukken dat ze met het opstellen van een Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) invulling hebben gegeven aan de opdracht die Van der Wal hen heeft gegeven op het gebied van stikstof, water en klimaat. En daar hangt een prijskaartje aan, aldus de provincies. Ze willen dat het Rijk op korte termijn duidelijkheid geeft over landelijke regelgeving en beschikbare budgetten.

Lager bedrag

De twaalf provincies zeggen bij elkaar ruim 58 miljard euro nodig te hebben. Volgens Van der Wal moeten ze het echter doen met de 24,3 miljard die hiervoor is gereserveerd. Dat bedrag wordt volgens haar eerder lager dan hoger.

Verder met plannen

"Wij nemen onze verantwoordelijkheid en willen snel en gedegen verder gaan met plannen voor het landelijk gebied", aldus de provincie Limburg. "Het Rijk heeft daarin ook een aantal belangrijke rollen. Met name duidelijkheid over landelijke regelgeving en toereikende budgetten zijn twee belangrijke voorwaarden."

Vertraging

De uitvoering van de plannen loopt verdere vertraging op als de Tweede Kamer dit onderwerp volgende week controversieel verklaart. Zulke onderwerpen liggen stil tot er een volgend kabinet is. De provincies hebben de Kamer vorige maand in een brief opgeroepen om in ieder geval zeven onderwerpen niet controversieel te verklaren, waaronder de aanpak van het landelijk gebied. "Stilstand is echt onverantwoord; dat schaadt de belangen van onze inwoners", staat in de brief.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!