Inspectie grijpt in: Brunssumse huisarts moet direct stoppen

Archieffoto huisarts © iStock
De Brunssumse huisarts Sebastiaan van P. mag per direct zijn vak niet meer uitoefenen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft die uitzonderlijke maatregel vrijdag opgelegd.
"Hij voldoet niet aan de voorwaarden om goede en veilige zorg te verlenen", zo stelt de Inspectie. Ze heeft geen enkel vertrouwen meer in de huisarts en sleept hem voor het tuchtcollege. De inspectie spreekt van "ernstige benadeling van de gezondheid van personen of een aanmerkelijke kans daarop."

Seksueel misbruik

De Brunssumse huisarts is al een tijdje in opspraak en werd eerder veroordeeld wegens seksueel misbruik van drie patiënten. Afgelopen najaar werd hij tot drie jaar cel veroordeeld en kreeg hij een verbod om vijf jaar zijn beroep uit te oefenen. Maar hij kon toch als huisarts blijven werken, omdat hij tegen de uitspraak van de rechter in hoger beroep is gegaan.

Zwaar middel

Onlangs zijn er weer klachten bij de Inspectie binnengekomen. Naar aanleiding daarvan is een van de zwaarste wettelijke middelen ingezet om de man te dwingen om meteen te stoppen als huisarts.
Of de patiënten van de 54-jarige Van P. nu zonder huisarts zitten, zal maandag blijken. Hij kan om zijn patiënten niet in de steek te laten een waarnemer in zijn praktijk benoemen, maar de man mag zelf geen medische handelingen meer verrichten.

Tuchtzaak

De inspectie zal als volgende stap een klacht neerleggen bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Het Tuchtcollege moet beoordelen of het handelen van de zorgverlener verwijtbaar is en of hij in de toekomst zijn werk kan hervatten. Een procedure bij het Tuchtcollege kan vele weken duren. Tot die tijd kan de huisarts niet meer aan het werk.
Het is niet bekend wanneer het hoger beroep dient in de eerdere strafrechtszaak tegen de Brunssumse huisarts.