Gemeente Meerssen: 'Neem ook zelf maatregelen tegen zwijnen'

Wild zwijn © iStock
De gemeente Meerssen adviseert omwonenden van het Bunderbos zelf ook maatregelen te nemen tegen de wilde zwijnen.
Dat advies geeft de gemeente in een bewonersbrief, meldt lokale omroep Heuvelland Vandaag.

Schrikdraad en vogelverschrikkers

Zo zouden omwonenden een stevige omheining of schrikdraad on hun tuin heen kunnen zetten, of vlaggen en vogelverschrikkers kunnen plaatsen. Ook het ophangen van zilverkleurige ballonnen die bewegen in de wind, is een maatregel die in het advies staat. Daarnaast worden lampen met een bewegingssensor of flitslampen voorgesteld. Die lampen wekken bij de dieren de illusie dat iemand in het gebied patrouilleert.
"We werken tevens aan maatregelen voor de lange termijn", schrijft de gemeente in de brief. "De maatregelen die we nu nemen zijn voor de korte termijn. Deze moeten ervoor zorgen dat de rust in het gebied zo snel mogelijk terugkeert."

Zeer verbaasd

Oppositiepartij BRUG-M is zeer verbaasd over de brief. De fractie vraagt zich af of ze de maatregelen serieus moeten nemen. "Een van uw adviezen is: de tuin voorzien van een stevige omheining. Bedoelt u dan ook de voortuin? Dat zal een mooi gezicht worden in die straat. Bekend is dat everzwijnen sterke dieren zijn, die zich niet zomaar laten tegenhouden door een strook kippengaas tussen twee stokjes", schrijft BRUG-M in brief met daarin vragen aan het college.

Hond ingeslapen

Een deel van het Bunderbos in Bunde werd tot verboden gebied verklaard, nadat er meerdere wandelaars werden aangevallen. Ook een hond werd aangevallen, deze is later ingeslapen. In het bos zit een wild zwijn met jongen. Na de aanvallen zijn jagers extra actief in het gebied. Zo zijn er meerdere jachtpunten ingericht.