Vrijspraak voor 'baldadig' onkruid wieden in Swalmen

Met wortel en al uitgetrokken onkruid © Istock
Een man uit Swalmen die in een park op eigen houtje onkruid uittrok, krijgt geen boete. De rechtbank in Roermond sprak hem donderdag vrij.
Agenten betrapten de man op 21 augustus 2022 op heterdaad bij het uittrekken van onkruid in een parkje in de straat waar hij woont.

Absurd

Hij kreeg een boete van 250 euro voor 'baldadigheid', maar stapte naar de rechter omdat hij de gang van zaken absurd vindt. De kantonrechter zag in het onkruid trekken geen baldadigheid en sprak de man vrij.

Nadeel voor de plant

De agenten schreven in hun politierapport gezien te hebben dat de verdachte een plant uit een groenstrook trok. De rechter las de politieverklaring voor: "Hierdoor ontstond er nadeel voor de plant, aangezien deze niet meer de grondstoffen tot zich kon nemen nu de wortels zich niet meer in de grond bevonden. Ook ontstond hierdoor nadeel voor het plantsoen, aangezien het er niet meer netjes en ordelijk uitzag nu er één plant tussenuit was getrokken."

Lintje

Advocaat Melissa Uslu liet de rechter een foto zien, waaruit blijkt dat uitgetrokken plant verschilde van overige beplanting en volgens haar duidelijk onkruid was. "Het was een ander verhaal als cliënt een rozenstruik had uitgetrokken. Iemand die onkruid verwijdert, en daarvoor wordt beboet... Als dit baldadig is, dan zijn alle vuilnismannen baldadig, evenals plantsoenwerkers. Deze man verdient een lintje van de koning, en geen boete", aldus Uslu, die om vrijspraak vroeg.

Lacherig

Het Openbaar Ministerie (OM) sprak van een lacherige sfeer in de zittingzaal, maar zei dat het om meer ging dan alleen het trekken van een stukje onkruid uit een plantsoen. Volgens het OM "is het niet de bedoeling dat Jan en alleman planten uit een perkje gaan trekken", aldus de officier van justitie. Het is volgens haar asociaal gedrag. Omdat de verdachte geen strafblad heeft eiste de officier in plaats van een geldboete schuldigverklaring zonder straf.
Volgens het OM heeft de man nadeel aan de plant aangericht, wat strafbaar is, maar de rechter ging daar niet in mee.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!