Politieonderzoek naar overlijden bewoonster Sittards tehuis

Stockfoto © iStock
De politie onderzoekt het overlijden van een bewoner in zorgcentrum Lemborgh in Sittard.
Dat bevestigt de politie aan L1.

Geen eten en drinken

Het is nog niet bekendgemaakt wanneer en hoe de persoon is overleden. Volgens De Limburger gaat het om een vrouw die geen eten en drinken heeft gekregen. De vrouw zou tegen een familielid ooit hebben verklaard: 'Als het zover is, hoef ik geen eten en drinken meer.' En dat gebeurde ook, na overleg en goedkeuring van de arts ouderengeneeskunde. Tegelijkertijd liet de verwarde vrouw meerdere keren weten dat ze enorme honger had en niet dood wilde, verklaren medewerkers.

Onderzoek omstandigheden overlijden

Op vragen van L1 over het zorgcentrum, dat onderdeel is van Zuyderland, antwoordt de politie: "Er loopt een verkennend onderzoek door de politie naar de omstandigheden van het overlijden van een persoon in een zorgcentrum in de gemeente Sittard-Geleen. Op dit moment kunnen we hier in het kader van privacy en verder onderzoek geen nadere mededelingen over doen." Ook het Openbaar Ministerie wil weinig kwijt over het onderzoek: “Op dit moment zijn er geen nieuwe mededelingen."
Uit het ‘verkennend’ onderzoek moet blijken of er voldoende redenen zijn om een strafrechtelijk onderzoek te beginnen. Daarbij heeft de politie verdergaande mogelijkheden om een zaak uit te zoeken.

Ethische dilemma's

Roel Goffin, lid van Raad van Bestuur van Zuyderland laat in een reactie aan L1 weten dat het een ingewikkelde casus is. "Er zijn een hoop morele en ethische dilemma's. Het politieonderzoek gaat kijken naar alle rollen van de betrokkenen." Er zijn dit jaar ook twee meldingen gedaan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over zorgcentrum Lemborgh. Zeker een van de meldingen heeft Zuyderland zelf gemaakt bij de inspectie naar aanleiding van het overlijden. "Daarnaast doen we zelf onderzoek. In september komen daarvan de resultaten."
In zorgcentrum Lemborgh in de Sittardse wijk Limbrichterveld wonen dementerenden en mensen met lichamelijke klachten die ook permanente zorg nodig hebben. Volgens zorgkaart Nederland zijn er ruim 150 bedden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!