Stank in Zuid-Limburg door brand bij Luik

De brak brand dinsdag laat op de avond uit © Heuvelland Vandaag
Een brand in de regio Luik heeft stankoverlast veroorzaakt in het zuiden van Limburg.
De brand woedde bij een recyclingbedrijf, maar is inmiddels onder controle. Door de wind trok de geur naar Limburg en bleef die hier hangen. De overlast daarvan zal afnemen door het draaien van de wind.
De rook was in de wijde omgeving te ruiken. Veel meldingen kwamen uit Buchten. Daar rook het volgens bewoners naar 'verbrand plastic'. Ook uit Maastricht, Valkenburg, Beek en Sittard kwamen meldingen.

Telefoontjes

Chemelot meldt verontruste telefoontjes van omwonenden die bang zijn dat de stank daar vandaan komt. De Limburgse brandweer houdt de luchtkwaliteit in Limburg met metingen in de gaten. Ondanks de geur worden geen gevaarlijke stoffen gemeten.
De rookpluim is al vanaf Beek te zien.

BE-Alert

De brand bij een vestiging van Van Gansewinkel-Renewi in het Waalse Wandre brak dinsdagavond rond 23:00 uur uit. Omwonenden kregen niet lang na middernacht via een BE-Alert, de Belgische variant van een NL-Alert, te horen dat ze ramen en deuren gesloten moesten houden.

Civiele Bescherming

Volgens de Waalse krant La Meuse rekent de Luikse brandweer erop dat het blussen zeker 24 uur gaat duren. Ook de Civiele Bescherming is te hulp geschoten. Net als aan de Nederlandse kant van de grens wordt de luchtkwaliteit in de gaten gehouden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!