Maastrichtse ooggetuige in Oekraïne: leven in twee werelden

Sjoerd Stoffels © L1
Sinds de Russische inval in Oekraïne, zo'n anderhalf jaar geleden, leeft Maastrichtenaar Sjoerd Stoffels in twee werelden. Via zijn Oekraïense partner en haar familie in Kiev weet hij wat de gewone Oekraïner doormaakt.
Eind vorig jaar kwam daar het verdriet om zijn schoonbroer bij, die op vijftigjarige leeftijd sneuvelde aan het front.

Elke dag spanning

"Op het moment dat Rusland Oekraïne binnenviel en Vladeslav, mijn schoonbroer, zich meldde als vrijwilliger om Kiev te verdedigen, was de oorlog al meteen heel dichtbij", vertelde hij dinsdagavond in Limburg Centraal. "Vanaf het moment dat hij met zijn regiment naar het oostfront werd gezonden, hebben we elke dag in spanning geleefd. Ik heb op een gegeven moment zelfs gedacht: dit gaat gewoon goed komen. En toen kregen we twee dagen na kerst het afschuwelijk nieuws dat hij gesneuveld was."

Reizen naar Kiev
Stoffels besloot naar Kiev te reizen om bij de begrafenis van zijn schoonbroer te kunnen zijn. Op nieuwjaarsnacht nam hij vanuit Warschau een bus naar Kiev. Bang was hij niet; het verdriet overheerste. Inmiddels is hij dit jaar al drie keer in Kiev geweest, waar hij merkt dat het gewone leven ook doorgaat. "Sinds mei hebben ze de luchtafweersystemen van het westen gekregen, onder meer de Patriots uit Nederland en halen ze nagenoeg alles uit de lucht wat Rusland op hen afstuurt. Het dagelijks leven gaat dus gewoon door, mits je ervoor zorgt dat je voor de avondklok binnen bent."

Verwerken

Zijn partner en schoonfamilie moeten het verlies van Vladeslav nog een plek geven. En dat geldt voor veel mensen in Oekraïne. Stoffels: "Het leven heeft nu weer zijn gang genomen, maar iedereen heeft wel iemand verloren in de oorlog of iemand die gewond of invalide is geraakt. Dat is iets waar iedereen eigenlijk een weg in probeert te vinden, een manier om dat niet te laten overheersen. Het is ook wel een strijd die binnen in de mensen plaatsvindt."

Medische hulppakketten

Vanuit zijn woonplaats Maastricht probeert Stoffels zijn steentje bij te dragen. Onder de noemer 'Power to Ukraine' zamelde hij eerder geld in voor generatoren en power banks voor Oekraïne. Op dit moment zamelt hij geld in voor medische hulppakketten.
Meer informatie is hier te vinden.