Ruim 90 procent van leden GroenLinks/PvdA steunt Timmermans

Frans Timmermans is nu officieel lijsttrekker. © ANP
Frans Timmermans is officieel lijsttrekker van de gezamenlijke lijst van GroenLinks en de PvdA.
De leden hebben massaal ingestemd met de voordracht van de partijbesturen.
91,8 procent van de leden stemde voor de Limburger. 8,2 procent stemde blanco. Er waren geen andere kandidaten. In totaal hebben ruim 37.000 leden van PvdA en GroenLinks een stem uitgebracht. Dat is zo'n 51,5 procent van de stemgerechtigde leden.
De twee partijen besloten om in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen met een gezamenlijke lijst te komen. Bijna 92 procent van de GroenLinks-leden steunde de samenwerking, bij de PvdA was dat 88 procent. Hoe de verhouding tussen de achterbannen ligt over Timmermans is onduidelijk. De leden hebben anoniem gestemd en daardoor kan niet worden achterhaald van welke partij iemand lid is.

Europese Unie

Timmermans is geboren in Maastricht en woonde een groot deel van zijn leven in Heerlen. De PvdA'er is sinds 2014 Eurocommissaris en had de laatste jaren klimaat in de portefeuille. In het kabinet Rutte II was Timmermans minister voor Buitenlandse Zaken, daarvoor zat hij jarenlang in de Tweede Kamer. Het herstel van het vertrouwen in de overheid noemde de Limburger als een van de belangrijkste opgaven.
Eerder noemde de lijsttrekkerscommissie Timmermans "de ideale kandidaat om overtuigend het gezamenlijke groene én sociale gedachtegoed van GroenLinks-PvdA uit te dragen". Dinsdagavond gaat Timmermans in gesprek met leden van beide partijen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!