Man en vrouw voor de rechter om verwaarlozing 76 honden

De honden zouden onder erbarmelijke omstandigheden hebben geleefd in te kleine verblijven in Maria Hoop. © iStock
Een man (37) en vrouw (74) uit Maria Hoop moeten zich volgende week voor de rechter verantwoorden. De twee worden ervan verdacht dat ze tientallen honden hebben verwaarloosd.
Ze zouden de nodige zorg hebben onthouden aan zeker 76 honden, en dat voor een periode van minstens zes maanden. De honden werden al in het voorjaar van 2021 bij de man, een hondenfokker, weggehaald. De dieren werden toen in bewaring genomen: ze werden opgevangen op een geheime locatie en kregen daar ook de nodige medische verzorging.

Te kleine verblijven

Dat allemaal gebeurde na een inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Landelijke Inspectie Dierenbescherming. De honden zouden hebben geleefd onder erbarmelijke omstandigheden, in te kleine buitenverblijven en in onverwarmde bijgebouwen en schuurtjes.

Nieuwe inspectie

Tijdens de eerste inspectie werden niet gelijk alle honden weggehaald: volgens een woordvoerder van de Landelijke Inspectie Dierenbescherming bleven er 55 achter. De conditie van de overgebleven groep honden was namelijk nog 'redelijk tot goed'. Maar tijdens een tweede controle, een paar maanden later in september 2021, bleek de gezondheid van de 55 honden toch achteruit te zijn gegaan. Daarop werd uiteindelijk besloten om ook de laatste groep van 55 honden in bewaring te nemen. Twee maanden later, tijdens een nieuwe controle, werden er geen (nieuwe) honden meer gevonden. Het totaal aantal honden dat tijdens de twee inspecties is weggehaald, komt daarmee op 131. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Limburg kon (inhoudelijk) nog niks zeggen over de tweede inspectie, en dus ook niet of de aanklacht daarom verhoogd is van 76 naar 131 honden.
Het tweetal wordt ook verweten dat zij een hond de nodige verzorging hebben onthouden, terwijl deze een open bijtwond had. Dinsdag 29 augustus moeten de twee zich verantwoorden bij de rechtbank in Maastricht.

Honden kunnen bij een inspectie onder andere in beslag of in bewaring worden genomen. Als ze in bewaring worden genomen, wat hier het geval is, kan de eigenaar ze later nog terugkrijgen.

Eerst worden de honden naar een geheime locatie gebracht en krijgen ze medische verzorging. De eigenaar kan intussen stappen zetten om de situatie te verbeteren: verblijven groter maken, schoonmaken en bijvoorbeeld zorgen voor een verwarming. Alle kosten zijn echter voor de eigenaar: hij of zij moet eerst alles betalen, voordat de dieren überhaupt terug kunnen worden geplaatst. Ook wordt er gekeken of de situatie voldoende verbeterd is en daarmee alle overtredingen zijn opgelost.

Mocht dat niet zo zijn, dan krijgt de eigenaar zijn honden niet terug. Die worden dan (her)verdeeld over verschillende asiels door het hele land. Ook krijgen ze een nieuwe naam om ze een nieuw leven te gunnen en om te voorkomen dat ze terug worden gehaald naar het oude adres.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!