Meer politie in wijk na incident met vermeende pedofiel

Dit is een archieffoto, ter illustratie bij het artikel © iStock
De politie heeft meer wijkagenten ingezet in de Maastrichtse wijk Wyckerpoort waar afgelopen weekend een incident was met een vermeende pedofiel.
De man plaatste filmpjes online waarin hij zichzelf een pedofiel noemt. Die veroorzaakten zoveel onrust dat de politie de man voor zijn eigen veiligheid moest onderbrengen op een geheime locatie.

Onrust ontstaan

De politie haalde de man uit zijn woning nadat hij onder meer met de dood werd bedreigd. "Wij begrijpen dat er onrust ontstaan is", zegt woordvoerster Nathalie Vermeulen van de politie. "Maar we zagen ook dat een aantal mensen het heft in eigen hand wilde nemen. We willen vooral zorgvuldig onderzoek doen naar de zaak en ervoor zorgen dat de rust terugkeert. Daarom hebben we hem naar een veilige locatie gebracht."
De politie zegt de zaak rondom de filmpjes zeer grondig te onderzoeken. In een filmpje zegt de man zelf dat hij een pedofiel is. De politie onderzoekt of hij strafbare feiten heeft gepleegd.

Onder dwang

De politie onderzoekt ook het scenario dat de man in de filmpjes onder bedreiging heeft moeten zeggen dat hij een pedofiel is. "We bekijken de beelden en onderzoeken ook of ze mogelijk onder dwang door een derde partij op de social media geplaatst zijn", zegt de woordvoerster. Welke aanwijzingen de politie daarvoor heeft, kan Vermeulen nog niet zeggen. "Wij doen zorgvuldig onderzoek en staan in contact met de man. We kiezen er voor om zorgvuldigheid te laten prevaleren boven snelheid."

Huis in brand

Gemeenteraadslid Tiny Meese (Partij Veilig Maastricht) ontving afgelopen weekend veel telefoontjes en appjes van ongeruste buurtbewoners. Zij zagen de doodsbedreigingen op social media voorbij komen. "Ze schreven onder meer dat ze hem gingen afmaken en zijn huis in brand zouden steken", zegt Meese. Het raadslid maakte zich zorgen en belde de burgemeester op. Die schakelde meteen de politie in. "Het gaat niet alleen om die vermeende pedofiel, maar ook om de buren die er wonen. De veiligheid was echt in het geding."

Meer filmpjes

Tiny Meese hoorde van een aantal buurtbewoners dat er al vaker incidenten zijn geweest met de man die zich in het filmpje een pedofiel noemt. "Maar helaas heeft nooit iemand aangifte gedaan bij de politie en daarom was het bij de politie niet bekend", zegt Meese. "Dan kunnen ze geen onderzoek doen en ik roep daarom iedereen op om aangifte te doen als ze iets weten, ook al is het van een aantal jaar geleden."
De man zou in het verleden meerdere ongepaste filmpjes hebben gestuurd naar jonge meisjes, zegt het gemeenteraadslid. "Die filmpjes zijn er en ga er alstublieft mee naar de politie", zegt Meese. "Dan kunnen ze iets."

Wanneer terug naar huis?

Kan de man nog terug naar zijn woning als het onderzoek is afgelopen? "Dat is een probleem", zegt Tiny Meese. "Het is namelijk geen huis van de woningcorporatie, maar een eigen huis. De mensen willen het niet meer. Ze zeggen dat hij in geen geval mag terugkomen in de buurt." De politie zegt dat de zaak heel zorgvuldig wordt onderzocht, ook de verhalen over filmpjes uit het verleden. "Over het onderzoek kan ik niet veel vertellen, maar mocht het zo zijn dat deze zaak al langer speelt, zal dit ook aan het licht komen", zegt de politiewoordvoerster.

Hieronder is een fragment te zien uit een van de filmpjes die online werden geplaatst door de man. We hebben het gezicht van de man onherkenbaar gemaakt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!