Puddingboterham in plaats van vla in VieCuri

De pudding-boterham kan met verschillende smeersels belegd worden. © L1
Verpleegkundigen van het Venlose VieCuri waren het beu om patiënten met kauw- en slikproblemen telkens maar vla of pudding voor te zetten. Na weken van onderzoeken, koken en proeven krijgen patiënten nu de pudding-boterham.
"Dat is niet alleen lekkerder dan altijd maar vla, maar ook nog eens gezonder", zegt Evelien Peeters, verpleegkundige op de afdeling neurologie.

Kauw- en slikproblemen

Het Venlose ziekenhuis geeft patiënten met kauw- en slikproblemen de mogelijkheid om dagelijks te kiezen tussen de gewone vla en die pudding-boterham. "Dan moet je denken aan mensen met dementie of die bijvoorbeeld herstellende zijn van een beroerte", aldus logopediste Laura Jacobs die vanuit haar expertise betrokken was bij het project. "Het voorkomt ook dat mensen zich verslikken. Dat kan met gewoon brood vaker voorkomen."

Diabetes

Met name diabetespatiënten zijn spekkoper. "In pudding en vla zit natuurlijk veel suiker en dat is met name voor patiënten met diabetes een probleem. We merkten dat we daar vaak insuline moesten bij spuiten. Dat voelt gewoon niet goed, je wilt patiënten gezonde voeding voorzetten", aldus Peeters.

Variatie

Patiënten zijn volgens Peeters tevreden met extra keuze in het menu. "Stel je eens voor dat je zelf telkens maar vla moet eten. Dan is iedereen blij om eens wat anders voorgezet te krijgen. En als de patiënt tevreden is zijn wij dat ook", aldus Peeters.
Bij de puddingboterham blijft het volgens Peeters zeker niet. "We onderzoeken nu hoe we seizoensgebonden producten ook op deze manier kunnen serveren. Denk bijvoorbeeld aan de feestdagen, dat we mensen zo een feestelijk maal kunnen voorschotelen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!