Uitslag waterschapsverkiezing voortaan later na chaos

Een auto van Waterschap Limburg © Waterschap Limburg
De uitslag van de waterschapsverkiezing wordt in de toekomst later bekendgemaakt, nadat er dit jaar chaos ontstond rondom de uitslag.
Die aanbeveling doet het dagelijks bestuur van het Waterschap Limburg aan het algemeen bestuur in een evaluatie van de verkiezingen dit jaar.

Uitslag geschrapt

Tijdens de verkiezingen was de presentatie van de uitslag gepland op vrijdag, twee dagen na de verkiezingen. Maar de bekendmaking werd geschrapt: er moesten nog controles gedaan worden op de tellingen van alle gemeenten nadat er fouten waren gevonden.

Fouten

Zo waren uitslagen van een aantal stembureaus niet doorgegeven en ging het mis bij het optellen van alle stemmen via een rekenprogramma. In de definitieve uitslag belandden zo'n 30.000 stemmen bij een andere partij dan in de voorlopige uitslag. Er werd niet besloten om tot een hertelling over te gaan, omdat dat alleen kan als het vermoeden bestaat dat er fouten zijn gemaakt bij stembureaus.
De uitslag kan beter op zijn vroegst de maandag na de verkiezingen bekendgemaakt worden, zo wordt geadviseerd in de evaluatie. Verder wordt geadviseerd om de rekenprogramma's tijdens de volgende verkiezingen extra te controleren.
De volgende Waterschapsverkiezingen zijn in 2027.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!