Waterschap plaatst acht waarschuwingsborden voor blauwalgen

Waterschap Limburg heeft in totaal acht waarschuwingsborden geplaatst in Limburg. © L1 (Maarten Bastiaens)
Wie wil gaan zwemmen in natuurwater moet de komende weken ernstig rekening houden met de aanwezigheid van blauwalg. Waterschap Limburg heeft in onze provincie op acht plekken waarschuwingsborden geplaatst.
Dat die borden worden geplaatst wil niet zeggen dat er niet gezwommen mag worden. "Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee", legt toezichthouder van Waterschap Limburg Henk Gorissen uit.

Zonaanbidder

Donderdagmiddag waren de blauwalgen niet meer goed te zien bij Camping Hatenboer in Roermond. Toch staat er een waarschuwingsbord. "Vorige week is hier na metingen vastgesteld dat er blauwalg in het water zat", vertelt Gorissen. Dat de bacterie niet te zien is heeft alles te maken met de weersomstandigheden. "De blauwalg is een zonaanbidder. Als het iets kouder wordt zie je hem niet. Maar na het weekend wordt het weer warmer, dan zie je weer een groene gloed over het water."

Klachten

Wie het water in gaat kan na het zwemmen klachten krijgen. "Die variëren van hoofdpijn tot maag- en darmklachten. Het is belangrijk dat je goed doucht als je in water hebt gezwommen waar zo'n bord staat", aldus de toezichthouder.

Bestrijding

Het staat ieder jaar weer vast dat de blauwalg aan het wateroppervlak verschijnt. Toch kunnen experts er niets tegen doen. "Het is een natuurfenomeen, een bacterie. Die kun je met geen macht tegen gaan. Het enige wat we kunnen doen is de mensen er bewust van maken dat de alg aanwezig is."
Wie zich voor het zwemmen afvraagt of er überhaupt veilig gezwommen kan worden kan het beste de website zwemwater.nl raadplegen. "Daar houden we als Waterschap Limburg alles netjes bij op het gebied van zwemmen in natuurwater. Alle borden die worden geplaatst en iedere plek waar mogelijk de blauwalg zit staat daar op."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!