Provincie noemt schrappen bedden Zuyderland onwenselijk

Het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen © L1 (Erwin Minkenberg)
De Provincie Limburg vindt de mogelijke sluiting van de intensive care en het verdwijnen van het beddenhuis van het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen onwenselijk.
Dat laat het college van Gedeputeerde Staten dinsdag in een brief weten na vragen van verschillende partijen. "Sluiting of afschaling van zorg is volgens het college een ongewenste ontwikkeling."

Niet geïnformeerd

In de brief staat dat het college niet op de hoogte van de situatie was voordat het nieuws in de media verscheen. Hoewel de provincie geen wettelijke taken wat betreft de zorg heeft, voelt zij zich 'wel nauw betrokken bij de ontwikkelingen in het sociale domein'. "De geschetste scenerio's van het Zuyderland zetten de medische voorzieningen in de Mijnstreek onder druk", aldus het college. "Het college gaat dan ook op korte termijn in gesprek met Zuyderland over de recente ontwikkelingen en haar zorgen daarover."

Scenario's

Zuyderland zou tegen het einde van het jaar een besluit willen nemen over de toekomst van het verouderde ziekenhuis in Heerlen, dat al meer dan 50 jaar bestaat. Honderden opnamebedden en de spoedeisende hulp in de huidige vorm zouden mogelijk verdwijnen, omdat het ziekenhuis verwacht dat daar geen personeel voor beschikbaar zal zijn. Er is een scenario waarbij de intensive care, spoedeisende hulp en alle opnamebedden van Heerlen naar Geleen worden verplaatst. Een ander scenario draait om een afgeslankte vorm in Heerlen.

Elke regio telt

De plannen staan volgens de provincie 'haaks op de aanbevelingen uit het rapport 'Elke regio telt'. In dat rapport werd geconstateerd dat er grote regionale verschillen zijn in Nederland, waardoor achterstanden zich soms opstapelen. "Verschraling van voorzieningen helpt daar niet bij, vanuit de overheid en vanuit bedrijven." Basisvoorzieningen zouden namelijk voor elke Limburger goed bereikbaar moeten zijn.

Ziekenhuisalliantie

Er komt vanuit verschillende hoeken verontwaardiging over die scenario's. Verschillende gemeenten hebben zich aangesloten bij een alliantie voor behoud van een volwaardig ziekenhuis voor Parkstad en het Heuvelland. Een online petitie voor het behoud werd al 20.000 keer getekend.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!