Wedstrijdbad Vie Kerkrade gesloten vanwege zwarte smurrie

Zwarte smurrie stroomde in het Kerkraads zwembad © L1
Zwarte smurrie stroomde maandagochtend vanuit de filters in het wedstrijdbad van Zwembad Vie in Kerkrade. De zwemmers in het bad werden direct uit het water gehaald.
Het 25 meterbad blijft gesloten totdat het water weer gezuiverd is. Dat zei Rob Schulpen, teamleider zwembadzaken van Vie, op L1 Radio.

Klep

Hij vertelde dat er tijdens het terugspoelen van de filters een klep is blijven hangen. Daardoor stroomde het water de verkeerde kant op en kwam het vuile water in het zwembad terecht, in plaats van in het riool. "Er zijn geen gevaren geweest voor de bezoekers. Mijn collega was heel alert om de mensen meteen uit het water te halen", aldus Schulpen.

Zwarte smurrie

De zwarte smurrie in het zwembad komt door de koolstoflaag die op de filters zit. "Koolstof is zwart dus als dat terugspoelt geeft dat die kleur af en dat is wat we nu zien. Die koolstof moet uit het water worden gefilterd." Het is voor Schulpen niet duidelijk hoe lang dat precies gaat duren. "Het is de eerste keer dat dit gebeurt en hopelijk ook de laatste keer. We weten niet hoe snel we het bad weer schoon hebben, maar ik heb zo’n vaag vermoeden dat we het wedstrijdbad maandagmiddag dicht moeten laten. Het doelgroepbad is wel gewoon open."
Het gaat om een technisch probleem. "We hebben alles zo snel mogelijk gereset. Dat is ook gelukt, maar toch is er veel vuil water het bad in gestroomd. We zijn nu bijna een jaar open en hebben nog een paar andere kinderziektes gehad." Naar de klep wordt onderzoek gedaan.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!