Petitie volwaardig behoud Zuyderland 20.000 keer getekend

Het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen © L1 (Erwin Minkenberg)
De petitie voor het volwaardige behoud van het Zuyderland in Heerlen is online al meer dan 20.000 keer getekend.
Dat vertelde Theo de Groot, fractievoorzitter van de Ouderen Partij Heerlen in de L1 Nieuwsshow op L1 Radio maandagochtend.

Papieren versie

De online petitie zal tevens ook uitgebreid worden naar een papieren versie. "Daardoor hopen we er nog meer steun uit te halen", aldus De Groot. Alle politieke partijen in Heerlen, als eveneens de vijf grote gemeenten uit de Parkstad en de gemeente Gulpen-Wittem hebben zich verenigd in de 'Ziekenhuisalliantie', voor behoud van een volwaardig ziekenhuis in de stad.

Minimale eis

De inzet van de 'Ziekenhuisalliantie' is het behouden van een volwaardig Zuyderland ziekenhuis in Heerlen. In 2030 dreigt het Heerlense ziekenhuis alle bedden voor opnames en de spoedeisende hulp kwijt te raken. "De inzet is dat wat we nu aan ziekenhuisfuncties hebben in Heerlen in elk geval behouden. Spoedeisende hulp en een passend beddenhuis bij de huidige tijd, dat is wel het minimale wat we eisen."

Twee scenario's mogelijk

De Groot denkt niet dat alles al beklonken is. "Zeker nog niet, we zijn ook vanuit het ziekenhuis zelf getipt en toen zijn we meteen overgegaan tot actie. We krijgen veel steun vanuit de bevolking voor behoud van deze ziekenhuisfuncties. Er zijn momenteel twee scenario's in de maak heb ik begrepen van voorzitter David Jongen en wij gaan er alles aan doen om dat doel het behoud van het ziekenhuis overeind te houden."

Grote zorgen

De Groot maakt zich vooral zorgen over de regio waar sprake is van veel vergrijzing, zorg nodig hebben en mensen kampen met sociale achterstand en armoede. "Ziekenhuiszorg dan weghalen of bijna volledig uithollen, dat is heel erg onlogisch", zo stelt hij. "Kijk dat je de zorg organiseert waar het het hardste nodig is. Deze maatschappelijke verantwoordelijk mag je ook verwachten van Zuyderland. We zijn in deze regio bezig met een sociale inhaalrace qua achterstanden en deze plannen zouden ons weer een stuk achteruit gooien. Ook mentaal moet je dit de mensen in deze regio niet aandoen."

Kerkrade en Brunssum

In het verleden is hetzelfde ook gebeurd met de ziekenhuizen van Brunssum en Kerkrade en dat dreigt nu opnieuw in Heerlen te gebeuren. Het huidige Zuyderland is verouderd en het ziekenhuisbestuur vraagt zich af of er voor de komende 40 jaar wel een volwaardig nieuw gebouw nodig is met honderden bedden. "Wat in Brunssum en Kerkrade is gebeurd, dat kunnen we niet meer terugdraaien, maar zij hebben in elk geval nog Heerlen naast de deur liggen. Als je partner onverhoopt in het ziekenhuis komt te liggen en je kunt niet meer in Heerlen terecht en je bent afhankelijk van het openbaar vervoer, dan ben je anderhalf uur enkele reis onderweg om je partner te bezoeken", geeft De Groot als voorbeeld. Hij noemt dat nog een groot verschil met de situatie toentertijd in Brunssum en Heerlen. "Laten we dus in elk geval Heerlen behouden", besluit hij.
Eind augustus wordt er meer duidelijkheid verwacht over de plannen van het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen. De Ziekenhuisalliantie houdt op zaterdag 23 september een betoging.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!