Opnieuw vrijspraak van donateursfraude en financiering IS

Stockfoto © iStock
Laarbi A. (43) en Stefan Z. (40) zijn opnieuw vrijgesproken van het vervalsen van de donateursadministratie van de Al Houda-moskee in Geleen.
A. is voormalig bestuurslid van de moskee. Hij werd ook beschuldigd van het financieren van IS of andere terroristische groeperingen. De rechtbank Limburg sprak de mannen eerder ook vrij.

Vervalste lijsten

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de mannen opzettelijk vervalste lijsten ingebracht om donaties uit het Midden-Oosten voor een nieuwe moskee te verbergen.
De politie heeft inderdaad meerdere en verschillende versies van die lijsten op verschillende plekken aangetroffen, maar het gerechtshof kan niet vaststellen of, en zo ja, welke lijsten vervalst zijn. Daarom worden beide mannen vrijgesproken.

Hulpgoederen

Oud-bestuurder A. werd door het Openbaar Ministerie ook vervolgd voor het financieren van IS. Hij zou tijdens een reis in 2014 door Syrië hulpgoederen hebben uitgedeeld aan een ziekenhuis waar ook IS-strijders werden verzorgd. Hij heeft niet gecontroleerd waar de goederen terechtkwamen. Via de Geleense stichting Babycare zamelde hij daar geld voor in, wat volgens justitie een dekmantel zou zijn.
Ook daarvan is hij vrijgesproken, omdat het hof niet kan concluderen dat het om directe steun aan een terroristische groepering ging.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!