‘Nieuwe bisschop wordt iemand die naar de mensen toe gaat’

Bisschop Harrie Smeets diende zijn ontslag in vanwege ziekte. © iStock
Een bijzonder moment donderdag in de geschiedenis van bisdom Roermond: bisschop Harrie Smeets diende zijn ontslag in. De paus heeft het ontslag geaccepteerd, wat betekent dat het bisdom op zoek moet naar een nieuwe bisschop.
Maar wat voor iemand wordt dat? Wat voor visie heeft de nieuwe bisschop en waar komt hij vandaan? Daarover sprak L1 kerkhistoricus Peter Nissen.

Andere koers

Nu dat de paus goedkeuring heeft gegeven, kan de procedure voor de opvolging van Harrie Smeets in gang worden gezet. Het kan volgens Nissen zeker van belang zijn wie dan die nieuwe bisschop gaat worden. Paus Franciscus vaart in de tien jaar dat hij paus is een ander soort koers dan zijn voorgangers. "De paus wil een kerk die naar de mensen toe gaat, naar buiten gaat, die de gekwetste mensen opzoekt en dat er geluisterd wordt naar de mensen naar wie nooit geluisterd werd."

Bereid om te luisteren
In die lijn is er ook een ander soort bisschopsbenoeming gekomen de afgelopen jaren. "Vroeger werd er vooral op gelet of de bisschoppen recht in de leer zijn en of ze de juiste standpunten hebben op het gebied van kwesties als het celibaat en abortus. Nu wordt veel meer gekeken of ze bereid zijn om te luisteren en of ze een koers van mildheid willen volgen. Dat gaat gevolgen hebben voor het pastorale beleid."

Roermond

Wie zo'n visie voor ogen heeft, is nog speculeren. Maar er valt misschien wel al wat te zeggen over waar de bisschop vandaan komt. Het is namelijk traditie in het bisdom van Roermond dat de nieuwe bisschop in Roermond geboren en getogen is, terwijl in andere bisdommen in Nederland ook priesters uit een ander bisdom benoemd kunnen worden. "Dan kun je bijvoorbeeld kijken bij de huidige dekens uit de grotere steden in Limburg, maar ook bij degenen die nu al in het staf van de bisdom opgenomen zijn."
Nissen hoopt in ieder geval voor het bisdom dat er een priester uit de eigen gelederen gevonden kan worden die de nieuwe geest van paus Franciscus ook in het bisdom Roermond kan verspreiden.