Anticonceptievoer voor stadsduiven: 'Aantal gereduceerd'

Overlast van duiven in het centrum van Heerlen. © Joop Aerdts (L1)
Heerlen ondervindt veel overlast van duiven in de binnenstad. Door middel van een anticonceptiemethode is de populatie in een jaar al met 20 procent afgenomen
De duiven worden in het paringsseizoen gevoed met maiskorrels met een coating van R-12 eromheen. Deze stof zorgt voor een effect tussen het eigeel en het eiwit. "Het wordt als het ware beschadigd en je krijgt een geklutst ei", zegt Liesl van Trappen van Vets For City Pigeons (Dierenartsen voor stadsduiven). "Op deze diervriendelijke manier kunnen duiven zich niet voortplanten."

Promenade en de Bongerd

Twee jaar geleden begonnen Van Trappen en collega Pieter Cola met de opdracht in Heerlen. De locaties waar veel duiven zich bevinden zijn de Promenade, de Bongerd en ook het Pancratiusplein. "We gaan drie dagen naar de stad om alle duiven te op aangewezen locaties te tellen. Dat doen we handmatig."
Sinds vorig jaar is de gemeente begonnen met het strooien van de maiskorrels.

Duivenpopulatie krimpt

De populatie van het aantal stadsduiven in Heerlen is al met 20 procent gereduceerd. Na een jaar of vijf zal het aantal nog eens 60 tot 80 procent lager liggen. "Heerlen is tevreden met dit verloop. Daarom gaan we door totdat de populatie nog lager ligt zodat er nog minder overlast is."

Eerste stad van Nederland

Het bedrijf Vets For City Pigeons voert deze bestrijdingsmethode al in zo'n honderd steden uit. "Met name in veel Belgische steden", vertelt Van Trappen. "Maar ook in bijvoorbeeld steden in Frankrijk en Spanje, zoals Barcelona. Heerlen was voor ons de eerste Nederlandse stad. Groningen komt daar nu ook bij."