Voor regisseurs Draaksteken komt een droom uit

Woensdagavond vond de generale repetitie plaats. © L1 (Maarten Bastiaens)
Ze zijn er jarenlang zoet mee geweest; het regisseren van het Draaksteken. Vrijdag bij de première gaat voor de drie regisseurs een jongensdroom in vervulling.
Theo Geraets, Huub Geerlings en Frank Rous staan aan de vooravond van de première van het Draaksteken; Geluif in 't goeje.

Jongensdroom

Woensdagmiddag blikten de drie regisseurs in eetcafé de Troubadour in Beesel terug op de aanloop naar het Draaksteken 2023. Het idee om met drie man de regie voor het stuk op zich te nemen ontstond eigenlijk al luttele uren na afloop van de vorige editie, in 2016. "Toen trokken we eigenlijk direct de stoute schoenen aan", aldus Theo Geraets. "Voor ons alle drie kun je het wel zien als een jongensdroom. Die droom komt met dit stuk absoluut uit."

Eigen talent

Iedere zeven jaar is heel Beesel in de ban van de draak. Ook dit jaar weer. Verdeeld over zes voorstellingen komen er in totaal 15.000 bezoekers op het openluchtspektakel af. "We wilden een spel waarin iedereen zijn ei kwijt kon", vult Geraets aan. "We begonnen met die gedachte het verhaal te schrijven. Maar al snel realiseerden we ons dat het stuk te veel gelijkenissen had met voorgaande edities. Vanaf dat moment heeft Frans Pollux het schrijven overgenomen." Pollux kreeg al snel de opdracht om een verhaal te schrijven dat moest aansluiten op de talenten uit het dorp. "En dat is heel goed gelukt."

Generale repititie

Woensdagavond vond de generale repetitie voor een handje vol dorpsgenoten plaats. "We zijn vooral heel blij dat we zo ver zijn gekomen", geeft Frank Rous eerlijk toe. "Alle uitdagingen op het gebied van veiligheid en problemen waar we mee moesten omgaan... En we zijn uitverkocht. Wat wil je nog meer? Euforischer kun je niet zijn." Bij diezelfde generale was het vooral trots die overheerste bij Prinses Aja. "Op dit moment ben ik ook nog niet zenuwachtig. Ik heb er vooral heel erg veel zin in", aldus Simone Geerlings die de rol van de prinses vertolkt.

Koning Fred

Fred Geraets weet pas een krappe twee weken dat hij de rol van de Koning vertolkt. Nadat de eerste Koning, Roy Smeets, viel met de fiets werd Geraets opgetrommeld voor de hoofdrol in het stuk. Dat hoeft hij de komende voorstellingen niet te doen zonder de hulp van Smeets. "Roy heeft me de afgelopen weken al enorm goed geholpen in de voorbereiding. Maar tijdens de voorstellingen staan we ook in contact. Roy voorziet me via een oortje van de juiste info, tekst of hoe ik bijvoorbeeld moet lopen."
Vrijdagavond om klokslag 20:30 uur gaat de Draaksteken 2023 Geluif in 't Goeje in première. En daarna? "Dan is het ook wel weer even goed geweest", geeft Rous eerlijk toe.