Smeets kon als bisschop maar 4,5 jaar 'mensen lief hebben'

Harrie Smeets als bisschop. © Archief L1
Harrie Smeets was de 24e bisschop van Roermond. Hij bleef maar iets meer dan 4,5 jaar. Sinds 1900 was slechts één bisschop korter kerkleider in Limburg (bisschop Hanssen in 1958).
Smeets is sinds donderdag geen bisschop meer, omdat hij door zijn ernstige ziekte (hersentumor) niet meer kan functioneren. Hij was daardoor gedwongen zijn ontslag in te dienen bij de paus Franciscus. Smeets voelde zich allesbehalve verheven boven andere mensen. Hij legde makkelijk contacten, was voor iedereen eenvoudig benaderbaar. Zijn persoonlijke wapenspreuk was 'In Gods naam mensen lief hebben'.

Niet op te wachten

Hij zat er naar eigen zeggen niet op te wachten om te promoveren binnen de rooms-katholieke kerk. "Toen ik in 2018 benoemd werd tot bisschop van Roermond, was dit beslist niet de benoeming waar ik naar uit had gezien. Ik moet u ook eerlijk bekennen dat het me in het begin moeite gekost heeft om mij in deze rol te schikken", zo bekende Smeets vorige maand in een brief aan de gelovigen.
"Maar bij mijn priesterwijding heb ik ‘ja’ gezegd op mijn roeping en ik vond dat ik niet mocht weglopen voor de verantwoordelijkheden die daarna op mijn pad kwamen. Daarom heb ik het bisschopsambt aanvaard."

Geliefde deken

In Venray, waar Smeets deken was voordat hij naar Roermond vertrok, heerste een dubbel gevoel bij het afscheid in 2018. Bij de parochianen was hij heel populair, maar diezelfde parochianen waren trots dat 'hun' deken tot bisschop was benoemd.
Smeets werd 'een kanjer' genoemd bij zijn afscheid in Venray. (Tekst gaat verder onder video)
In mei 2021 viel de bisschop nadat hij onwel was geworden. Bij onderzoeken die daarna volgden bleek een hersentumor de problemen te veroorzaken. Chemokuren en bestralingen vertraagden de ziekte nog enigszins.
Dat hij ongeneeslijk ziek was, onderging de bisschop lijdzaam. Hij sprak er vrij over en gaf interviews over dit moeilijke onderwerp.
Na zijn laatste bezoek aan Rome gaf de bisschop een interview aan L1 TV, waarin hij aangaf te blijven ondanks zijn ziekte. (Tekst gaat verder onder video.)

Bezoek aan Rome

In najaar 2022 ging Smeets voor de laatste keer op bezoek bij de paus in Rome. De bisschop van Roermond zat toen al in een rolstoel. "Hij weet duidelijk wat er aan de hand is, maar zei laat je niet ontmoedigen dat je met een rolstoel door de woestijn moet worden geduwd."
Over zijn gezondheidssituatie op dat moment zei Smeets: "Ik heb hem gezegd dat ik gewoon doorging. En zijn antwoord was 'courage'. Dus hou moed en ga verder." Toch heeft Smeets nu, na een gesprek met de pauselijke vertegenwoordiger in Nederland, zijn ontslag moeten indienen.

Minder parochies

Een van de belangrijkste organisatiebesluiten die Smeets nam was het terugbrengen van het aantal parochies in Limburg, van driehonderd naar vijftig federaties. De bisschop vond dat de parochies meer tijd moeten besteden aan het verkondigen van het geloof en minder aan praten over bestuurlijke kwesties. En ze moeten vaart zetten achter samenwerking met elkaar, was de boodschap van Smeets.