Paus verleent bisschop Smeets ontslag: bisschopszetel vacant

Bisschop Harrie Smeets met een relikwie van de kribbe van Jezus © L1
Harrie Smeets is niet langer bisschop van Roermond. De zieke Smeets heeft zijn ontslag aangeboden aan paus Franciscus. Die heeft zijn ontslag donderdag geaccepteerd.
Dit betekent dat de bisschopszetel van Roermond met ingang van donderdag vacant is.

Benoeming nieuwe bisschop

Het bestuur van het bisdom is overgegaan op hulpbisschop Everard de Jong. Daarna kiest het kathedraal kapittel – het belangrijkste adviesorgaan van een residerende bisschop – op korte termijn een diocesaan administrator. Deze zal het bisdom besturen totdat er door de paus een nieuwe bisschop wordt benoemd.

Aandringen van Rome

Smeets wilde eigenlijk tot het einde van zijn leven bisschop blijven. Dat hij nu van gedachte is veranderd, komt volgens een woordvoerder van het Bisdom in Roermond na aandringen van Rome. "Ze hebben nog eens met bisschop Smeets gepraat, en hem ervan overtuigd dat het beter is om zijn ontslag aan te bieden", zegt hij. Volgens de woordvoerder gaat het heel slecht met Smeets. "Hij kan tijdens gesprekken in slaap vallen. Hij is heel moe."

Hersentumor

Bij Smeets - die sinds 2018 bisschop is - werd in de zomer van 2021 een hersentumor ontdekt. Hoewel de bisschop verschillende behandelingen onderging werd dit jaar een tweede tumor ontdekt. De behandeling is vervolgens stopgezet.
Onlangs deed de zieke bisschop al een grote stap terug. Toen werd zijn zetel als 'verhinderd' verklaard. Het kerkelijk recht bood de bisschop die mogelijkheid omdat hij 'niet meer in staat was om zijn pastorale taak in het bisdom te vervullen.'

Terna

Nu de bisschopszetel vacant is, wordt de procedure tot het kiezen van een opvolger in gang gezet. De kapittelleden zullen zich de komende tijd buigen over het opstellen van een zogeheten 'terna'. Dat is een lijst met drie namen van mogelijke bisschopskandidaten. Daarna is het aan de paus om een nieuwe bisschop van Roermond te kiezen en te benoemen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!