Limburgse voetbalclubs delen meer stadionverboden uit

Relschoppers bij MVV - Roda JC in 2021 © Frank Kerbusch (Publiciteitsvisie)
Fortuna Sittard, Roda JC en VVV-Venlo hebben afgelopen seizoen meer stadionverboden opgelegd dan de voorgaande jaren. Dat blijkt uit een inventarisatie van L1.
Fortuna en Roda zeggen dat ze strenger zijn gaan optreden.

Strenger

Roda JC legde afgelopen seizoen 22 lokale en 7 landelijke stadionverboden op, 29 in totaal dus. In de vier seizoenen ervoor schommelde dat aantal van een enkel verbod tot 16 verboden in totaal. In het seizoen 2017/2018 kwam de teller nog wel op 24. Roda JC zegt dat ze sinds afgelopen seizoen strenger is gaan optreden. "Vanuit het multidisciplinair veiligheidsoverleg (Gemeente Kerkrade, Politie Kerkrade, OM en BVO, red.) is er beleidsmatig voor gekozen om in het seizoen 2022/2023 strikter te handhaven op regels en wangedragingen resoluter te sanctioneren. Dit heeft er grotendeels voor gezorgd dat de aantallen hoger liggen dan voorgaande seizoenen", zegt Bart Sevenich, veiligheidscoördinator van Roda JC.

Tolerantiegrenzen

Ook bij Fortuna zijn er meer stadionverboden uitgedeeld dan de jaren ervoor, maar de club wil zich niet uitspreken over aantallen. "Dit komt omdat we als club tolerantiegrenzen hebben gesteld."
"Het heeft er dus niet mee te maken dat het supportersgeweld is toegenomen", zegt de club in een reactie. Beide clubs geven aan dat het gooien van bekers en bier de voornaamste reden is geweest om bezoekers voor langere tijd uit het stadion te weren. Zowel Fortuna als Roda wil het strengere beleid doorzetten komend seizoen.

VVV-Venlo

Bij de Venlose club werden afgelopen seizoen twintig stadionverboden uitgedeeld terwijl dat er normaalgesproken ongeveer tien zijn. VVV zegt dat er geen sprake is van strenger beleid maar dat een confrontatie tussen supporters na de uitwedstrijd tegen Roda méér verboden heeft opgeleverd.

Geen uitpubliek

MVV Maastricht deelde juist minder stadionverboden uit. In het seizoen 2021/2022 legde ze er nog 40 op, maar 22 daarvan werden opgelegd voor de ongeregeldheden tijdens de wedstrijd tegen Roda JC die uit de hand liep. Afgelopen seizoen werd 24 bezoekers de toegang ontzegd maar de wedstrijd MVV-Roda werd zonder publiek uit Kerkrade gespeeld.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!